Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

V okrese Ilava finišuje výstavba skleníka

V okrese Ilava finišuje výstavba skleníka
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Kameničany v Ilavskom okrese finišujú práce na dostavbe skleníkov na celoročné pestovanie paradajok. Prvé sadenice by mali prísť do skleníkov v októbri, čerstvé paradajky by sa mali dostať do slovenských domácností už na Vianoce.

Skleníky na ploche takmer 30.000 metrov štvorcových postavila spoločnosť NWT z moravského Hulína, ktorá ich bude aj prevádzkovať. Ako povedal zástupca spoločnosti Zbyněk Vondruška, celkové náklady na projekt sa vyšplhali na 4,5 milióna eur a skleníky budú mať niekoľko špecifík, ktoré podobné zariadenia na Slovensku a v Českej republike nemajú.

„Najvýznamnejšou novinkou sú difúzne sklá rozptyľujúce svetlo tak, aby sa dostalo ku všetkým častiam rastliny. To je novinka európskeho významu, ktorá výrazne zdvihla cenu investície. Zdrojom tepla a elektrickej energie bude naša bioplynová stanica. Ďalšou zvláštnosťou je zásobník tepla s objemom 800 metrov kubických. Cez deň sa naakumuluje teplo, v noci ho použijeme na vykurovanie skleníkov,“ skonštatoval Vondruška.

Celá technológia je podľa neho pod dohľadom holandských expertov na pestovanie paradajok.

Ako dodal, špecifikom technológie je aj retenčná nádrž na vodu s objemom 6000 metrov kubických, čo predstavuje celoročný úhrn zrážok v tejto oblasti. Na zavlažovanie paradajok tak budú používať zachytenú dažďovú vodu.

„Chceme sa výrazne odlíšiť od všetkých ostatných slovenských producentov a zameriame sa na pestovanie paradajok s vysokým dôrazom na kvalitu a chuť, to znamená, čo najväčší obsah cukru. Pestovanie bude bez akejkoľvek chémie, likvidáciu škodcov zabezpečíme pomocou predátorov,“ doplnil Vondruška s tým, že prvé priesady by mali dať do skleníkov v októbri a paradajky chcú dodať už na tohtoročný vianočný trh.

Spoločnosť počíta s ročnou produkciou paradajok v objeme do 1000 ton, v skleníkoch chcú zamestnať najmä ľudí z Kameničian a susedných obcí. Starosta Kameničian Igor Daško vidí v projekte pre obec niekoľko pozitív. V skleníkoch si nájde prácu 20 až 30 ľudí z obce, investor pri výstavbe skleníkov zlikvidoval staré opustené maštale a iné chátrajúce objekty v areáli družstva.

„Nezanedbateľný je aj fakt, že obec sa vďaka tejto investícii viac zviditeľní,“ uzavrel starosta. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
28. august 2014 20:20

Je to sice firma firma so sidlom v danovom raji (Cyprus), ved kto by uz chcel platit dane v tomto ficolande.. Ale vdakabohu za nu. Respekt kazdemu, kto chce investovat vlastne peniaze do niecoho zmysluplneho.

Sesto666
Sesto666
2. september 2014 14:51

V texte sa pise o nejakych paradajkach, ale na obrazku su aj tak rajciny.