Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Vladimír Chovan: Úder pod pás slovenským potravinárom!

Vladimír Chovan: Úder pod pás slovenským potravinárom!
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - odovzdanie do užívania mliečneho automatu v Topoľčanoch

Slovenskí potravinári dostali úder pod pás. Pre tých, ktorí sa pokúsili dostať späť na ruské trhy, môže byť likvidačné embargo EÚ voči Rusku a protiembargo Ruskej federácie na dovoz potravín z členských krajín únie.

Je fakt, že ak by Ruská federácia uvalila embargo na dovoz našich potravín pred dvadsiatimi piatimi rokmi, malo by to na slovenský potravinársky priemysel fatálnejšie dopady. Vtedy sme vyvážali na východ obrovské množstvo potravín. Dnes ruskom trhu nahradili našich spracovateľov nadnárodné spoločnosti. To však nijako neznižuje vážnosť súčasnej situácie našich potravinárov. Znehodnotili sa investície do baliacich technológií na ruský trh, rovnako aj veľké náklady na prelomenie bariér v špecifickom ruskom trhovom prostredí. Najlepšie by o tom vedeli rozprávať slovenskí mäsiari, ktorí sa prácne snažia dostať na tieto trhy.

Ministerstvo pôdohospodárstva a RV SR predložilo 19 opatrení na ochranu nášho agrárneho trhu. Bohužiaľ, ani jedno z týchto opatrení nemá charakter a obsah konkrétnej pomoci. Zato ale rezort monitoruje, kvantifikuje a mapuje. Pripomína to situáciu pri riešení povodní na Slovenku. V čase záplav výjazdy funkcionárov a zasadnutia štábov, po opadnutí vody riek rýchla strata záujmu a zabudnuté sľuby.

Slovenská národná strana registruje prísľub ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka, že rezort bude riešiť žiadosti spoločností, ktoré budú postihnuté dôsledkami embarga. Vyzývame preto rezort, aby oznámil, ako sumou je okamžite schopný pomôcť postihnutým spoločnostiam a túto sumu im poskytol v najbližších dňoch.

Podľa niektorých indícií sa môžeme domnievať, že sa tento horúci zemiak bude snažiť rezort presunúť na Európsku komisiu pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. To je pre nás neprijateľné, pomoc EÚ môže prísť pre niektorých našich potravinárov neskoro. Našich podnikateľov je povinný podržať náš štát.

EÚ sa síce rozhodla, že potraviny, ktoré sa kvôli embargu nedostanú na ruský trh, sa spotrebujú doma cez distribúciu charitatívnym organizáciám, nadáciám, či detským domovom a výrobcom sa zaplatí únia. Niečo podobné – potravinová pomoc sociálne slabším – však už u nás skončilo fiaskom. Nikde nie je záruka, že sa fiaskom neskončí aj terajší únijný plán.

Autor článku: Vladimír Chovan - člen odborného kabinetu SNS a exminister pôdohospodárstva
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - odovzdanie do užívania mliečneho automatu v Topoľčanoch

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
dikobraz
dikobraz
5. september 2014 12:19

Presne tak. Ministerstvo moze jedine tak monitorovat a kalkulovat, nakolko vzhladom na personalne cistky ake tam neboli vyse 20 rokov tak koncepcne tam nema kto mysliet…. Cest asi 5 vynimkam…. Toto co dokazala tlupa okolo profesora Baltazara si ani Meciar nedovolil…