Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Nájom pôdy by mal byť pre mladého roľníka prístupnejší

Nájom pôdy by mal byť pre mladého roľníka prístupnejší
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Deň určený mladým farmárom zaujal aj na Agrokomplexe

Nájom pôdy by mal byť pre mladého, respektíve malého farmára od nového roku prístupnejší. Vyplýva to z návrhu novely zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Účinnosť novely zákona sa navrhuje od 1. januára 2015. Slovenský pozemkový fond (SPF) má totiž približne 75 % zmlúv, ktoré končia ku koncu roku 2014 a bolo by preto vhodné uplatniť zníženie prenajímania pôdy veľkým farmárom v prospech malých a mladých poľnohospodárov.

Ustanovenia novely zákona určujú hornú hranicu prenajímaného pozemku pre mladého poľnohospodára a poľnohospodára spĺňajúceho podmienky malého a mikro podniku na 28 hektárov. MPRV zároveň s cieľom zvýšenia zamestnanosti zamýšľa túto hranicu výmery zvyšovať úmerne s počtom zamestnancov, a tým motivovať mladého a malého poľnohospodára, aby zamestnával viacej osôb.

Mladý poľnohospodár a poľnohospodár spĺňajúci podmienky malého a mikro podniku sa bude podľa novely zákona musieť v nájomnej zmluve zaviazať, že na prenajatej ploche bude uskutočňovať špeciálnu rastlinnú výrobu alebo že do určitej doby dosiahne zaťaženosť živočíšnej výroby na úrovni 0,3 veľkej dobytčej jednotky (VDJ)/ha.

„V súčasnej platnej zákonnej úprave je zakotvené právo na uzatvorenie zmluvy o nájme poľnohospodárskeho pozemku pôvodnému nájomcovi, ak riadne a včas plní svoje záväzky. Toto právo je potrebné novými odsekmi obmedziť, aby boli vytvorené podmienky aj pre iné subjekty, ktoré nemajú možnosť dostať sa k poľnohospodárskym pozemkom, na ktorých by boli schopní začať alebo rozvinúť svoje podnikateľské zámery,“ zdôvodnil potrebu novely agrorezort.

Obmedzená disponibilita poľnohospodárskej pôdy, ktorú majú dlhodobo v prenájme etablované poľnohospodárske podniky, determinuje podľa MPRV zameranie mladých a malých poľnohospodárov na špecializovanú rastlinnú výrobu, pri ktorej sa dá aj na menších výmerách dosiahnuť ekonomická efektívnosť.

„Na druhej strane je však potrebné v primeranom rozsahu chrániť aj pôvodných nájomcov, ktorým nesmú prijaté opatrenia úplne znemožniť ich podnikanie, a preto je diferencovaný prístup k obmedzeniu prenajatých poľnohospodárskych pozemkov pre pôvodných nájomcov, ktorí majú v nájme 100 až 1000 ha najviac o 5 % a nad 1000 ha najviac o 10 % výmery,“ zdôraznil rezort pôdohospodárstva.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Deň určený mladým farmárom zaujal aj na Agrokomplexe

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jozef
Jozef
3. september 2014 10:21

Pôdu nech fond zoberie prvom rade zahraničným farmárom lebo ani jeden slovenský farmár nemá v zahraničí v prenajme štátnu pôdu a SR sa nezaviazala EÚ že musí prenajímat štatnu pôdu zahraničným subjektom tak konajte konečne a predaj pôdy sa dá obmedzit Budme patrioti nie idioti

G.Š.
G.Š.
3. september 2014 11:03

Niekto si zas pripravuje cestu na kradnutie. A čo ľudia , ktorí kúpili maštale po skrachovaných podnikoch, kde pôda je rozdelená medzi inými užívateľmi(aj od SPF)? Nový majiteľ má maštaľ ,ale k pôde sa nedostane. Pritom sa sľubovalo, že bude pre takýchto farmárov so záujmom o rozvoj živočíšnej prednostné právo… Celý komentár »

Maximilian
Maximilian
8. september 2014 0:20

Pani poľnohospodári, buďte vďačný za obrovskú rozdrobenosť pôdy a za nespočetne húfy jej vlastníkov, v opačnom prípade by ste svoje veľké poľnohospodárstvo robili doma na záhrade. Kritizovanie a fňukanie a naťahovanie ruky za cudzou pomocou je heslo dňa v dnešnom poľnohospodárstve (dlhodobá diagnóza ), jazda na tejto vlnovej dĺžke vyhovuje… Celý komentár »

Lux
Lux
8. september 2014 10:38

max -presne popísané!!!!