Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Pre dažde sa na severe SR ešte nepodarilo pozberať úrodu

Dlhotrvajúce daždivé počasie zapríčinilo, že na severe Slovenska sa poľnohospodárom ešte stále nepodarilo zozbierať celú tohtoročnú úrodu obilnín a repky.

Poľnohospodári sa často snažia vstupovať so zberovou technikou aj na podmáčané polia, aby z nich dostali do sýpok aspoň časť očakávanej produkcie.

„Kvalita takto zozbieraného obilia je však nízka. Naopak, veľmi vysoká je jeho vlhkosť, čo zvyšuje nároky na sušenie a skladovanie,“ upozornil Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Problematický je podľa neho i zber slamy a krmovín, čo môže najmä v horských a podhorských oblastiach predurčených na rozvoj živočíšnej výroby spôsobiť ťažkosti s tvorbou krmovinovej základne.

„Tamojší poľnohospodári preto môžu byť postihnutí hneď dvakrát. Najprv slabými výsledkami rastlinnej produkcie a nečakaným výpadkom tržieb z jej predaja, a potom zasa potrebou dokupovania slamy a krmív a s tým spojenými vyššími nákladmi živočíšnej výroby. To môže negatívne ovplyvniť jej ďalší vývoj,“ dodal tlačový hovorca SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments