Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Vinársky ročník 2014 je mimoriadne náročný

Vinársky ročník 2014 je mimoriadne náročný
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vinársky ročník 2014 je mimoriadne náročný na starostlivosť o vinič a poukazuje na regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami. Uviedla to výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku (ZVHV) Jaroslava Kaňuchová Pátková.

„Ročník 2014 bol mimoriadne náročný na obhospodarovanie. Mierna zima nezničila škodcov, a tak vinohradníci museli odolávať húseniciam, tlaku múčnatky aj peronospóry. Opäť sa ukázalo, že pestovať vinič nie je jednoduché, treba na to veľké znalosti a skúsenosti, aby úroda bola kvalitná,“ povedala.

„Celkovo predpokladáme pokles úrody o 10 až 15 % v porovnaní s dlhodobým priemerom. Odhadujeme, že sa dosiahne výroba vína asi 310.000 hektolitrov. V niektorých regiónoch bude nadúroda, naopak, v niektorých hrozno zničil júlový ľadovec alebo peronospóra a výpadky budú vyššie ako 40 %,“ informovala.

Podľa Kaňuchovej Pátkovej sa teda prejavujú veľké regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami. Zdravotný stav hrozna je zatiaľ dobrý. Vinohradníkom by veľmi pomohlo stabilné počasie bez dažďov počas zberu.

„Pretože vďaka počasiu sa zber začal o desať dní skôr ako zvyčajne, už teraz sa môžeme tešiť z kvalitného burčiaka zo slovenského hrozna. Cukornatosť hrozna je zatiaľ o málo nižšia ako zvyčajne, kyselinky sú na štandardnej úrovni. Slnečný september môže práve v takomto ročníku významne pomôcť k zvýšeniu zberovej zrelosti hrozna a výrobe vysoko kvalitných prívlastkových vín,“ dodala.

Zväz výrobcov hrozna a vína je záujmové združenie právnických osôb zaoberajúcich sa pestovaním hrozna a výrobou vína. Vznikol 23. septembra 1993, zastupuje záujmy svojich členov vo vzťahu k orgánom štátnej správy, najmä v oblasti daňovej a colnej, tiež v oblasti tvorby noriem akosti, zdravotných predpisov a ochranných známok. Podieľa sa aj na tvorbe a novelizácii právnych predpisov súvisiacich s podnikateľskou činnosťou členov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments