Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

So začiatkom zberu slnečnice výrazne poklesla jej cena

Minulý týždeň v stredu (10. septembra) sa stretol Cenový burzový výbor Komoditnej burzy v Bratislave a zhodol sa na aktuálnych cenách rastlinných komodít. Prinášame prehľad cien na západnom Slovensku.

„Ceny obilnín aj olejnín naďalej zaznamenávajú mierny pokles,“ hovorí Pavol Scholtz, predseda Burzovej komory KBB v Bratislave.

Aktuálna cena potravinárskej pšenice triedy E dosahuje 148,3 eur, čo je oproti stavu z pred dvoch týždňov pokles o necelé jedno euro. Predpoklad do budúcich týždňov hovorí o miernom posilnení cien.

Ceny kŕmnej pšenice nepatrne posilnili a aktuálne sa táto komodita speňažuje za 124,5 eur za tonu. O dva týždne sa očakáva cena na úrovni 125 a o tri mesiace 129 eur za tonu.

Zhodnotenie o takmer tri eurá priniesli ostatné dva týždne sladovníckemu jačmeňu. Aktuálna cena je 176,25 eur za tonu. O dva týždne by mala byť cena o 2,5 eur za tonu vyššia a v závere roka by mala dosiahnuť 183,25 eur za tonu.

Pokles zaznamenal kŕmny jačmeň, keď cena za tonu dosahuje 119,25 eur. Predpokladá sa mierny nárast cien, ktorý by mal byť o tri mesiace korunovaný sumou 123,75 eur za tonu.

Raž potravinárska sa speňažuje za 119,75 eur za tonu. Do budúcnosti sa predpokladá podobný vývoj cien, ako pri kŕmnom jačmeni.

Cena potravinárskej kukurice je podľa informácií CBV na úrovni 126,67 eur za tonu. Pri pohľade na trojmesačný horizont sa predpokladá cena na úrovni 130 eur za tonu. Cena kŕmnej kukurice je o tri eurá nižšia.

Repka sa nachádza jeden a pol eura pod psychologickou hranicou 300 eur za tonu. Predpoklad do budúcnosti hovorí o miernom náraste cien. V decembri by mali ceny oproti aktuálnemu stavu o 10 eur vyššie.

Začiatok zberu slnečnice priniesol zreálnenie cien tejto olejniny. Pokiaľ pred dvoma týždňami CBV vykazoval hodnotu 275 eur za tonu, v súčasnosti to je 262,5 eur za tonu. Cena o dva týždne by mala byť nezmenená a o tri mesiace o 10 eur vyššia oproti súčasnosti.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
19. september 2014 8:57

ako vždy…..