Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Dožinkové oslavy na hornej Nitre už dážď neskomplikoval

Dožinkové oslavy na hornej Nitre už dážď neskomplikoval
insert_photo3 x RPPK Prievidza

Poslednú augustovú nedeľu si poľnohospodári na hornej Nitre pripravili pre svojich občanov dožinkový program, kde bilancovali žatevné práce v roku 2014.

Zber hustosiatych obilnín a repky začal takmer s dvojtýždňovým predstihom a prvé zákosy už nasvedčovali, že úroda bude veľmi dobrá. Žiaľ príroda a stará múdrosť nás opäť presvedčila, že sedliak môže byť spokojný až keď je obilie v sýpke.

Obilniny poľnohospodári okresu zberali z výmery 5 450 hektárov a dosiahli výnos 5,4 t/ha. Výnos pšenice na ploche 3 194 ha pri úrode 5,41 t/ha a jačmeňa na ploche 1 903 ha s výsledkom 5,44 tú ha naplnil ambície a plány poľnohospodárov okresu. Záver žatvy bol veľmi rozpačitý z dôvodu každodenných zrážok, ktoré vyháňali kombajny z poľa. Nakoniec zvíťazila trpezlivosť pestovateľov a podarilo sa úrodu pozberať. Taktiež počasie v poslednú augustovú nedeľu držalo organizátorov „Dňa vidieka“ spojeného s dožinkovými oslavami mal podobný priebeh. Akcia sa konala v Handlovskej doline pri obci Veľká Čausa v priestoroch areálu ,,Koliby Pacho“.

V okrese takmer na celom území pršalo, ale vyššia moc držala nad podujatím ochrannú ruku. Hudobné tóny a dobrá zábava rozohnala viackrát mraky na oblohe. Miestni farmári účastníkom ponúkli domáce výrobky a špeciality a bohatý kultúrny program nie len pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sa mohli zahrať aj v „slamparku“.

Kynologické ukážky a jazda na koníkoch spestrili nedeľné podujatie ma ktorom sa zúčastnilo vyše 600 účastníkov. Záujem o akciu bol a to dalo podnet pre organizačný výbor, ktorý bude pripravovať aj budúci ročník dožinkových osláv.

Autor článku: Jozef Fabian - riaditeľ RPPK Prievidza
Zdroj obrázku: 3 x RPPK Prievidza

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments