Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Prehnané požiadavky výrobcov syra priniesli stopnutie podpory

Prehnané požiadavky výrobcov syra priniesli stopnutie podpory
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska komisia oznámila, že v utorok (23.9) rozhodla o pozastavení podporných opatrení pre európskych výrobcov syrov, ktoré zaviedla koncom augusta v dôsledku ruského embarga na potravinársky sektor EÚ. Dôvodom pozastavenia podporného systému sú prehnané nároky zo strany niektorých výrobcov.

 “Komisia sa rozhodla skoncovať s týmto systémom kvôli neprimeranému množstvo žiadostí zaslaných z niektorých oblastí, ktoré nie sú tradičnými vývozcami veľkých množstiev tohto tovaru do Ruska,” uviedol hovorca EK.

Systém finančnej podpory dohodnutý koncom augusta predvídal finančnú pomoc pre dočasné skladovanie v rozmedzí od 90 do 120 dní, pre európske syry určené pre ruský trh.

Súčasť tejto finančnej schémy, v celkovej hodnote 20 miliónov eur, ktorá má za cieľ stabilizovať ceny masla a sušeného mlieka, nebola prerušená a finančná podpora v tomto smere by mala pokračovať.

EÚ v roku 2013 vyviezla na ruský trh 250.000 ton syrov. Najväčším vývozcom bolo Taliansko (74.254 t), nasledované Írskom (4455 t), Holandskom (3661 t), Švédskom (2324 t) a Francúzskom (269 t). Týchto päť krajín požiadalo o náhradu škody predstavujúcu 87 % z celkových žiadostí prijatých v prvom týždni finančného programu.

Krajiny EÚ, ktoré sú najviac postihnuté ruským embargom na mliečne výrobky, sú Fínsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko. Tieto krajiny závisia od ruského trhu, ktorý spotrebuje vyše 75 % ich mliečnych výrobkov.

Rozhodnutie EK je preventívne. Komisia sa tak snaží zabrániť, aby nedošlo príliš rýchlo k dosiahnutiu stropu 155.000 ton syrov, ktorý bol stanovený v rámci mechanizmu finančnej podpory.

Ide už o druhé opatrenie tohto druhu po tom, ako po nečakane vysokom nápore žiadostí zo strany poľských pestovateľov ovocia a zeleniny, EK 10. septembra zastavila program finančnej podpory v hodnote 125 miliónov eur.

Komisia oznámila, že sa chystá obnoviť pozastavené schémy finančnej pomoci, avšak za nových, prísnejších podmienok, aby sa predišlo zneužívaniu tohto programu.

Autor článku: Jaromír Novák - spravodajca TASR v Bruseli
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments