Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Pri Martine predviedli, čo im pomáha v úspešnom hospodárení

Pri Martine predviedli, čo im pomáha v úspešnom hospodárení
insert_photo2 x PD SNP Sklabiňa

V piatok 12.septembra 2014 sa na Poľnohospodárskom družstve „SNP“ so sídlom v Sklabini pri Martine konal deň kukurice s prezentáciou technológií a informačných systémov.

Poľnohospodárska odborná verejnosť sa mohla zúčastniť na prehliadke odrodových pokusov nemeckej osivárskej spoločnosti FarmSaat A.G. Hybridy sa vyznačujú najmä vysokými energetickými výnosmi, dobrým zdravotným stavom, flexibilitou použitia a v neposlednom rade stabilitou voči stresu. Šľachtené sú tradičným spôsobom bez použitia podporných laboratórnych metód a genetickej modifikácie.

„Na Slovensku zatiaľ nie sú konkrétne skúsenosti, alebo výsledky z pestovania týchto hybridov. Zaradili sme ich do odrodových pokusov, ktoré náš podnik uskutočňuje už niekoľko rokov.  Kukurica je kráľovnou polí a zároveň aj mojím osobným záujmom, nakoľko som sa osobne zúčastňovala na šľachtení týchto hybridov. Preto chceme otestovať ako sa budú hybridy správať v našich ťažkých podmienkach. Do pokusu sme vybrali odrody od FAO 210 – 260, ktoré sú v našich podmienkach ideálne na pestovanie na siláž. Výsledky nás potešili, aj vzhľadom na to, že jar bola mimoriadne suchá a chladná, čo bolo pre vývoj mladých rastlín veľmi stresujúce. Napokon sa ale porasty podarili,“ hovorí Ivica Lačná, predsedníčka PD „SNP“ v Sklabini.

Poľnohospodári sa mohli ďalej dozvedieť aj o bezorbových technológiách od spoločnosti Horsch. Záver patril ukážke informačného systému od spoločnosti Skeagis, ktorý umožňuje farmárom viesť elektronickú evidenciu v agronomickej praxi, monitorovať stroje prostredníctvom GPS s následným prenosom do agronomickej evidencie a evidovať nájomné vzťahy.

„V programe pracujeme od roku 2008. Evidujeme v ňom najmä nájomné vzťahy. Nakoľko sa jedná a geografický informačný systém, umožňuje nám rýchlo a pohodlne vytvárať nájomné zmluvy na vybranom  produkčnom území. Zároveň dokáže porovnávať zmeny v katastrálnych dátach priamo s katastrálnym portálom čo je pre nás veľkým prínosom pretože dokážeme komfortne a pomerne presne vytvárať zmluvy z aktuálnych údajov čím šetríme čas. V oblasti agronomickej evidencie oceňujem najmä prepojenie s portálom pôdnych máp, ktoré umožňuje sledovať aktualizáciu LPISu z diaľkového prieskumu zeme,“ hovorí predsedníčka družstva.

Deň poľa bol zakončený posedením v krásnom prostredí Jasenskej doliny.  

Autor článku: redakcia poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 2 x PD SNP Sklabiňa

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments