Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Výsledky súťaže o Najkrajší chotár

Výsledky súťaže o Najkrajší chotár
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Riaditeľ Marian Halmeš a agronómka Gabriela Šeboková zo SEMA HŠ.

Súťaž o Najkrajší chotár pozná vo svojom 14. ročníku víťazov. Rozhodla o nich odborná komisia, ktorá precestovala tie slovenské regióny, z ktorých sa prihlásili poľnohospodári do súťaže.

Zloženie komisie bolo zárukou odborného prístupu a v porovnaní s predchádzajúcim rokom pribudli ďalší odborníci. Okrem osvedčených zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Slovenskej agentúry pre životné prostredie, nitrianskeho Agroinštitútu, Vidieckeho parlamentu SR a Klubu poľnohospodárskych novinárov v nej pôsobili aj zástupcovia Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity a hlavného partnera  súťaže – spoločnosti Kärcher Slovakia, s.r.o., ktorá venuje cenu víťazovi v každej kategórii.

Už druhý rok je totiž súťaž rozdelená do dvoch kategórií podľa výmery: farmy do 500 ha a farmy nad 500 ha. Návšteva hospodárskych dvorov, maštalí, polí, lúk aj pasienkov odkryla, na čo sú naši gazdovia hrdí. Ale aj to, čo by chceli do budúcich rokov zmeniť. Ukazuje sa, že hospodárske dvory už dávno nesúvisia len s rozvojom poľnohospodárskej prvovýroby, ale prekypujú aj aktivitami, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie zamestnanosti aj zatraktívnení vidieka. Spracovanie mliečnych výrobkov, bitúnky mladých býčkov, ktorých kvalitu môže ochutnať aj slovenský spotrebiteľ, bioplynová stanica, ktorá využíva maštaľný hnoj, krytý tenisový kurt a squashové ihrisko, ktoré sa ocitlo v bývalom sklade, vlastné predajne, reštaurácie, alebo atraktívny penzión, ktorý prevádzkuje poľnohospodársky podnik.

Hodnotila sa aj spolupráca s inými subjektmi, uplatňovanie politiky rozvoja vidieka alebo krajinotvorné prvky. Veľkú pozornosť venovali členovia komisie výrobným, prevádzkovým a skladovacím priestorom, v  ktorých podnik hospodári. Ich čistote, usporiadaniu, ale napríklad aj takej drobnosti, akou sú udržiavané trávnaté plochy v areáloch.

 

Celkové hodnotenie – Najkrajší chotár 2014

Farmy nad 500 ha:

1. SEMA HŠ, s.r.o., Sládkovičovo (95 bodov)

2. PD Očová (89,25 bodov)

3. PD Ludrová (87,2 bodov)

 

 Farmy do 500 ha:

1. Farma Slezák, SHR, Cífer (89,5 bodov)

2. SHR, Ing. Bálint Pém  H Level, Patince (88,17 bodov)

3. SPDP Lúžňan, Liptovská Lúžna (77,6 bodov)

Autor článku: Soňa Ludvighová - podpredsedníčka KPN
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Riaditeľ Marian Halmeš a agronómka Gabriela Šeboková zo SEMA HŠ.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Maximilian
Maximilian
5. október 2014 14:11

Najkrajší slovenský chotár sa má hľadať, nie u prihlásených firiem, ktoré sa už dopredu snažia robiť opatrenia navyše, ktoré by bežne s určitosťou nerobili a nakoniec točia sa tam dookola stále tie iste subjekty, len poradie sa mení. Hodnotiaca komisia nech sa radšej náhodne zatúla niekam po tejto krajine aj… Celý komentár »

Maximilián
Maximilián
5. október 2014 21:56

Presne tak, ako píše Max. Presne tak…