Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Obchodné centrum v Nitre pohltí problematika odvetvia

Obchodné centrum v Nitre pohltí problematika odvetvia
insert_photopoľnoinfo.sk - prezident festivalu profesor Štefan Mihina

Čínskym filmom o Kúzle reprodukcie hovädzieho dobytka a oviec bol dnes (29. septembra 2014) v Nitre otvorený 30. ročník Medzinárodného filmového festivalu Agrofilm.

Oslavy tridsiateho výročia založenia podujatia v období, kde tradície rúcame vždy s príchodom nového manažérskeho prístupu, sú viac ako ojedinelé. Prezident festivalu profesor Štefan Mihina vidí za životaschopnosťou podujatia múdre rozhodnutia v dobe vzniku festivalu, správne uchopenie príležitosti a vždy zaujímavú prehliadku filmov.

„Za tridsať rokov existencie festivalu mohli návštevníci vidieť takmer štyritisíc filmov. Tento rok je to 120 diel z dvadsiatich piatich štátov sveta,“ uviedol profesor Mihina.

poľnoinfo.sk – Čestný prezident festivalu profesor Ján Plesník (vľavo) a minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek

Niektoré snímky netrvajú ani desať minút, ale iné presahujú aj hodinu. Zaujímavé diela boli prihlásené aj zo Slovenska. Diváci môžu vzhliadnuť témy presahujúce od vinohradníctva, cez propagáciu domácich potravín, k starostlivosti o tradičné plemeno koní – hucule, až po krátke reportáže zamerané na chov hovädzieho dobytka v oblastí telenia, ošetrenia paznechtov, alebo popôrodnej starostlivosti.

Príťažlivo pôsobí aj tridsaťminútové dielko Laca Hámora a Pavla Balla s názvom Mercúne uja Mateja.

„Ešte v nedávnej minulosti, v čase najväčších stád oviec na Slovensku, pastieri vyháňali svoje stáda vysoko do hôľ a hôr, dokonca aj po vzniku TANAPu a NAPANTu. Publicistický film prostredníctvom rozprávania Mateja Blcháča, ktorý zomrel v roku 2010 a patril do ovčiarskej rodiny Blcháčovcov zobrazuje jeden z aspektov práce valachov a bačov, ktorí sa dennodenne stretávali so svišťami a kamzíkmi. Kameraman filmu Pavol Ballo je zároveň aj terénny výskumník – zoológ – tak jeho poznatky o živote zvierat nakrútené na minidvd pás sú zaujímavé aj v kontexte spomienok uja Mateja,“ uvádza katalóg 30. Medzinárodného filmového festivalu.

Diela môžu návštevníci festivalu vidieť na niekoľkých premietacích miestach. Základným je kongresová sála Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre. Tu premietanie prebieha od dnes do piatku. Okrem toho filmy vzhliadnu aj študenti oboch nitrianskych univerzít, návštevníci najväčšieho nákupného centra v Nitre – Mlyny a študenti Technickej univerzity vo Zvolene.

Pre lepšiu orientáciu v ponúkaných filmoch a v miestach premietania ponúkame priame prelinkovanie:

Katalóg filmov

Program festivalu

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - prezident festivalu profesor Štefan Mihina

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments