Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Českí roľníci sa sťažujú na dumpingové ceny

Českí roľníci sa sťažujú na dumpingové ceny
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Českí producenti zeleniny sa sťažujú, že zákaz dovozu do Ruska stláča jej ceny. Do krajiny sa totiž z Európskej únie dováža zelenina za dumpingové ceny. Informovala o tom agentúra APA.

Dovozné ceny zeleniny sa z dôvodu protiopatrení Moskvy na sankcie Západu prepadli o pätinu, uviedol predseda Zeleninárskej únie Čiech a Moravy Jaroslav Zeman. Veľké prebytky podľa českých médií signalizujú, že sa dá očakávať ďalšie zlacnenie.

„Už sa tu objavuje tovar z Poľska za dumpingové ceny a začína nám to deformovať ceny,“ uviedol Zeman.

Ako príklad uviedol kapustu, ktorá v Česku normálne stojí 3,50 Kč (0,13 eura) za kilogram, ale poľskí poľnohospodári ju teraz ponúkajú len po 2 Kč.

Prepad cien hrozí podľa Zemana aj v prípade cibule a mrkvy.

„EÚ síce ponúka určitú kompenzáciu za likvidáciu prebytkov, ale je otázkou, do akej miery je dostatočná. Niektorí zeleninu zaorú, ale iní sa ju budú snažiť za každú cenu predať niekde inde.“ Zeman kritizoval tiež obchodné reťazce, že súčasnú situáciu zneužívajú pri rokovaniach s českými dodávateľmi zeleniny.

Dnes začína v Česku platiť nariadenie vlády, ktoré má zabrániť dovozu zeleniny za dumpingové ceny. Dovozcovia budú podľa nového nariadenia v prípade niektorých druhov zeleniny musieť minimálne dva dni pred začiatkom predaja informovať kontrolné úrady o objeme a predpokladanej cene.

Podľa českého ministerstva poľnohospodárstva môže ruské embargo tento rok znížiť tržby českých exportérov potravín až o 300 miliónov Kč. Straty v súvislosti s dovozom prebytkov z EÚ môžu dosiahnuť 1,5 miliardy Kč.

Ministerstvo poľnohospodárstvo chce v polovici októbra spustiť kampaň, ktorá má podporiť predaj domácich potravín. Cena propagačnej kampane má dosiahnuť 50 miliónov Kč.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments