Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Víťazom aktuálneho ročníka Top Agro sú ovocinári

Víťazom aktuálneho ročníka Top Agro sú ovocinári
insert_photoKPN

Ovocie je ozdobou každého stola, ovocné stromy ozdobou každej záhrady a ovocné sady v krajine malým rajom na Zemi. Podľa ovocinárstva sa dá merať ekonomická vyspelosť a kultúrnosť krajiny, jej duchovné i fyzické zdravie, vzťah k prírode i človeka k človeku.

Slovensko je krajinou, ktorá má jedny z najlepších prírodných podmienok na pestovanie ovocia mierneho pásma, ale ešte stále málo skutočne dobrých ovocinárskych firiem.

Karta sa však obracia a v poslednom štvrťstoročí vzniklo viacero pozoruhodných ovocinárskych fariem. Jedna z nich zaslúžene púta mimoriadnu pozornosť – Danubius Fruct v Dunajskej Lužnej, tohtoročný víťaz súťaže Top Agro Slovensko, ktorá hodnotí poľnohospodárske podniky tak z hľadiska ich naturálnej ako aj ekonomickej výkonnosti a v širšom zmysle aj dosahu firmy na vedomie spoločnosti.

V ostatných rokoch sa veľa hovorí o nevyhnutnosti zvýšiť predaj potravín vyrobených na Slovensku. Lenže čo je to slovenská potravina? Nie je to anonymný výrobok, je za ňou značka. Spoločnosti Danubius Fruct sa podarilo v priebehu necelých dvoch desaťročí vybudovať značku hlboko zapísanú do povedomia slovenského spotrebiteľa. Jej Dobré jablká, tak znie značka, sú na pultoch regálov všetkých obchodných reťazcov.

Zastúpenie produktov v reťazcoch je dnes otázkou života a smrti, veď sa tu predáva 90 percent všetkých potravín, vrátane ovocia. Ak je niekto v reťazcoch, hovorí to o vysokej produkčnej schopnosti podniku, pri ovocí o vysokých úrodách, porovnateľných so sadmi v západnej Európe a Poľsku, ktoré sa stalo ovocinárskou veľmocou Európy. Byť v reťazcoch znamená, že podnik je dobre vybavený skladmi, triediarňami, že má širokú paletu ovocia, že ho vie pekne zabaliť.

A ešte čosi, čo je veľmi dôležité – má ľahko zapamätateľný dizajn. Logo dobrých jabĺk stelesňuje veselý ježko nesúci zrelé jabĺčka. Bol to skvelý nápad. Aké jablká si kupuješ, no predsa tie s ježkom. Páčia sa deťom, takto odpovedali mladé mamičky na jeden novinársky prieskum.

Moderné ovocinárstvo musí byť výnosné, ale aj príťažlivé, sad prirodzenou súčasťou krajiny, takou, že sa ľuďom zdá, že tu odjakživa bol. Práve takéto jabloňové a čerešňové sady sa v priebehu dvoch desaťročí podarilo vybudovať Jozefovi Vozárovi. Využil skúsenosti z ciest po ovocinárskej Európe, aj európske fondy, i pomoc belgického investora.

Danubius Fruct je spoločnosťou, ktorá ukazuje, že ovocinárstvo je schopné riešiť nezamestnanosť na vidieku. V okolí Dunajskej Lužnej dáva stálu prácu vyše 70 ľuďom a v sezóne priemerne ďalším vyše sto pracovníkom. Tento 120-hektárový sad je ukážkou moderných ovocinárskych technológií. Ukážkou dobrej komunikácie so spotrebiteľom – napríklad tým, že otvára svoje plantáže na samozber. Keď ľudia vkročia do sadu, ocitnú sa v krásnom prostredí, ochutnajú čerstvé zrelé ovocie a pocítia hrdosť na to, že v našej krajine vieme dobre hospodáriť. Viac než dobre, pretože v jabloňovom sade je plno exkluzivít – pestujú sa tu výnimočné odrody jabĺk ako Kiku Fuji či Evelína a teraz sa chystá pestovanie na Slovensku ojedinelej hrušky Qutee.

Nebola to náhoda, že práve spoločnosť Danubius Fruct získala maximálny počet v hodnotení vyše tisícky poľnohospodárskych podnikov. Je to firma, ktorá je naozaj dobre spravovaná, dobre riadená. Zaslúžený víťaz 19. ročníka Top Agro Slovensko, súťaže, ktorá dáva do pozornosti mimoriadne manažérske výkony a ich dosah na vedomie celej spoločnosti.

Autor článku: Jozef Sedlák - predseda Klubu poľnohospodárskych novinárov (KPN)
Zdroj obrázku: KPN

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
14. október 2014 17:49

Skoda, ze vacsie sady uz patria len zahranicnym vlastnikom- v tomto pripade Belgicanom.

Anonym
Anonym
15. október 2014 11:07

Ovocinársky štátny majetok sme si nechali rozkradnúť za prispenia vládnucich elít, sady sa nechali úmyselne zdevastovať, aby vznikli vhodné plochy pre developerov.