Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

Každý deviaty človek na svete trpí hladom

Každý deviaty človek na svete trpí hladom
insert_photofao.org - čím výraznejší odtieň červenej, tým je problém hladu vypukleješí

Svetový deň potravín a svetový deň chleba každoročne pripadá na 16. októbra. Komisári EÚ pre rozvojovú pomoc a humanitárnu pomoc Andris Piebalgs a Kristalina Georgieva poskytli vyhlásenie, ako riešiť najväčší riešiteľný problém vo svete: hlad.

Hoci v súčasnosti sa už chystáme prenechať našu prácu v humanitárnej a rozvojovej pomoci novej Európskej komisii, je tu čas zosumarizovať, čo sme dosiahli a čo po sebe zanechávame.

Vyhubenie extrémnej chudoby a hladu je cieľom projektu Millennium Development Goal (MDG), podľa ktorého sme postupovali. Keď sa pozrieme späť do roku 2009, počet hladujúcich ľudí vo svete vtedy dosiahol kritický bod – miliardu ľudí. Odvtedy ich počet klesol na 805 miliónov (ktovie, ako sa to dá zrátať – pozn. prekladateľky), alebo inak povedané: na každého deviateho človeka na zemeguli. Aj tak je 805 miliónov ľudí stále obrovské číslo. Ale fakty ukazujú, že medzinárodná komunita – vrátane EÚ – ide správnym smerom. 

Európa pomáha nakŕmiť hladný svet a pomáha im tiež, aby sa nakŕmili sami – prostredníctvom ušľachtilosti a veľkorysosti našich obyvateľov, prostredníctvom budovania silnejších spojení medzi rehabilitačnými a rozvojovými programami, cez partnerstvo s organizáciami, ako je UNICEF, World Food Programme, Food and Agriculture Organisation a ďalšími, ktoré si stanovili za cieľ ukončiť hlad.

Európska únia bude pokračovať a hrať hlavnú rolu pri zabezpečovaní potravinovej a výživovej bezpečnosti. Zameria sa na milióny detí vo veku pod päť rokov, ktoré trpia podvýživou, žijú v konfliktami zasiahnutých oblastiach ako je Sýria, Stredoafrická republika, Južný Sudán, Mali či Somália, ale aj tých krajinách, ktorým ničia ich životné prostredie dôsledky klimatických zmien.

Musíme robiť viac, ako chceme. V nadchádzajúcich siedmich rokoch bude potravinárstvo, potravinová bezpečnosť a poľnohospodárstvo prioritou v spolupráci s vyše 60 krajinami. To znamená, že sa ešte viac zameriame na zaostávajúce krajiny a budeme používať efektívne finančné mechanizmy na zníženie úmrtnosti v dôsledku hladu a podvýživy, ako je napríklad EU Food facility, z ktorého získalo pomoc už 60 miliónov ľudí. Budeme tiež musieť viac propagovať života udržateľné poľnohospodárstvo.

Autor článku: Zo zdrojov Európskej komisie preložila Jana Janků
Zdroj obrázku: fao.org - čím výraznejší odtieň červenej, tým je problém hladu vypukleješí

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments