Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Výroba hnojív a biopalív je pre Agrofert kľúčová

Spoločnosť Agrofert dala zelenú svojej najdôležitejšej investičnej akcii, ktorá je kľúčová pre chod jej chemickej divízie.

Podľa dvoch nezávislých zdrojov podpísala firma v minulých dňoch dohody o výstavbe prevádzky na výrobu amoniaku v slovenskej chemičke Duslo Šaľa za 300 miliónov eur. Informovali o tom na svojej internetovej stránke české Hospodářské noviny (HN).

Závod má postaviť francúzska spoločnosť Technip a česká firma Tomáša Plachého Chemoproject Nitrogen.
Spoločnosť zatiaľ odmieta túto citlivú zákazku komentovať s tým, že nie sú podpísané všetky dokumenty a všetkými stranami.

Ale hlavným dôvodom, prečo Agrofert nechce o investícii hovoriť, je daňová úľava. Tú má Duslo dostať, ak ku gigantickej investícii dôjde. Agrofert pôvodne hrozil, že pre príliš vysoké poplatky za distribúciu plynu na Slovensku postaví radšej závod inde. No nakoniec od slovenského vlády získal 10-ročnú úľavu na dani, ktorá môže dosiahnuť viac ako 56 miliónov eur.

“Rozhodne ale nejde o dotáciu, navyše budeme mať na úľavu nárok len v prípade, že budeme mať daňový základ vyšší ako počas referenčných rokov 2013 a 2014,” opísal situáciu HN už v lete tohto roku šéf divízie hnojív a palív Agrofertu Petr Cingr.

Tieto daňové úľavy však musí ešte schváliť Európska komisia, ktorá o nich stále rokuje. A nepáčia sa ani dvom slovenským europoslancom Richardovi Sulíkovi a Ivanovi Štefancovi, ktorí začali proti jej prideleniu Agrofertu v Bruseli lobovať.

Pre spoločnosť Agrofert je pritom biznis s amoniakom, z ktorého sa vyrába močovina, ťažiskový. Výroba hnojív a biopalív, kam čpavok spadá, sa v minulom roku podieľala 35 % na zisku pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) celého Agrofertu. A tento podiel sa bude zvyšovať. Agrofert už vlani začal v Dusle s výstavbou novej prevádzky na výrobu močoviny.

S otvorením prevádzky, ktorá Duslu pomôže zvýšiť výrobu amoniaku z 200.000 na 300.000 ton ročne, sa počíta v roku 2017.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments