Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

V Nižnom Slavkove chce vybudovať farmu, aké videl v Nemecku

V Nižnom Slavkove chce vybudovať farmu, aké videl v Nemecku
insert_photo2 x autor

Musí to byť krásny pocit, začínať niečo tvoriť a vidieť, ako vám rastú základy pod rukami. Dnes takéto niečo zažíva Ján Rusnák, ktorý sa rozhodol začať v podnikať v poľnohospodárstve.

Hendikep mladého veku a nedostatku skúseností z poľnohospodárskej výroby vyvažujú tie životné, ktoré získal  osemročnou prácou v zahraničí. Keď sa k tomu pridá nadšenie s ktorým sa púšťa do budovania nového hospodárstva, je to dobrý predpoklad úspešného podnikania.

Ján Rusnák po ukončení odbornej školy a nedostatku pracovných príležitostí na východnom Slovensku nabral smer Nemecko. Tu získal uplatnenie v perspektívnom odvetví fotovoltaiky. Túžba po návrate do regiónu, kde prežil detstvo a kde si našiel aj svoju životnú lásku ho ale zlákala k tomu, aby postupne hľadal možnosti, ktoré mu zabezpečia, že bude gazdovať na svojom. V tom období možno ešte priamo nemyslel na pôdu. Otec ale pracoval v poľnohospodárstve a k tomu pár hektárikov zeme vlastnila aj rodina. Kocky osudu ukázali smer. Zelené odvetvie, ktoré prináša neustálu prácu, ale aj radosť, keď sa starostlivosť opláca úrodou a mláďatami.

Tak nejako vznikol príbeh hospodára, ktorý  ma dnes záujem budovať farmu, na ktorej bude mať svoje miesto rastlinná aj živočíšna produkcia. Lúky zabezpečujú kvalitné sená pre mäsový dobytok a piade ornej pôdy zas úrody obilnín a miešanok.

„Oblasť Nižného Slavkova nebola veľmi využitá. Hospodárim na 123 hektárov poľnohospodárskej pôdy, z čoho tvorí orná pôda približne 25 hektárov,“ hovorí Ján Rusnák.

Spolu s kolegom chovajú štyridsať päť mäsových kráv a cieľ je dostať sa na úroveň trojciferného čísla. Vsadili na slovenský strakatý dobytok, ktorý sa im za vzornú starostlivosť odmeňuje dobrým zdravotným stavom. Nie vždy je to jednoduché. Rady otca by pravdepodobne gazdovstvo posunuli do iných oblastí. Osud to ale chcel inak. Ján Rusnák nachádza inšpirácie v časopisoch, na internete, u kamarátov a oporu u svojej manželky Marty.

„Pre niekoho je zvláštne, keď sa spýtate na to, čo iní považujú za úplne zrejmé. Vtedy pôsobíte hlúpo päť minút. Keď sa ale tvárite, že ste v niečom odborník a to tak nie je, môže sa stať, že hlúpym zostanete celý život,“ prezrádza svoju pohľad Ján Rusnák.

Ten v aktuálnom roku začal s rekonštrukciou maštale, ktorú kúpil za niekoľko tisíc eur. A bude mať veru čo robiť. Členovia komisie najkrajšieho chotára pri pohľade na rozpadnutý objekt zostali prekvapení, z akého sústa si tento mladý gazda odhryzol. On ale ide na veci postupne.

„Práve sme zhodili osemsto štvorcových metrov strechy. Robíme nový veniec,“ povedal ešte v letných mesiacoch Ján Rusnák a jeho slová dokazoval čerstvo navozený materiál, ktorý čaká na ruky majstrov.

Úspešné hospodárstvo sa nedá realizovať bez spoľahlivej techniky. Ján Rusnák pomalými krokmi rozširuje flotilu svojich strojov a pracovného náradia. Z poľnohospodárskej techniky využíva Zetor Proxima s výkonom 105 koní. Okrem toho vlastní aj kosy, hrabačky, alebo lis. Všetko to, čo je potrebné pre kvalitné dorobenie krmív, ktoré sú základom rozvoja živočíšnej výroby. Postupnými krokmi sa približuje k cieľu, ktorý chce dosiahnuť. Vybudovať v regióne farmu, aké videl v Nemecku, alebo v Rakúsku. To znamená bez opomínania živočíšnej výroby.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 2 x autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments