Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

V rakúskom agrosektore nepretržite pokračuje koncentrácia

V rakúskom agrosektore nepretržite pokračuje koncentrácia
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Hospodárstvo v Rakúsku zamerané na chov mäsových plemien dobytka

V rakúskom pôdohospodárstve pokračuje nepretržite koncentrácia. Informuje o tom rakúsky denník Die Presse na svojej internetovej stránke.

V roku 1995 mala krajina 239.099 roľníckych hospodárstiev, vlani bol ich počet o 30 % nižší. Za posledných desať rokov sa počet roľníckych hospodárstiev znížil o 13 %. Od roku 2003 končilo s podnikaním v sektore priemerne ročne 2400 roľníkov, ktorú svoju pôdu dali do prenájmu alebo ju predali.

Vlani sa len výrobe agrárnych produktov venovalo z celkového počtu len 37 % hospodárstiev. Počet hospodárstiev s pridruženou podnikateľskou činnosťou vzrástol na 55 %. Zvyšných osem percent hospodárstiev patrilo združeniu vlastníkov alebo to boli podniky, ktoré patrili právnickým osobám.

Rakúske poľnohospodárstvo má v porovnaní s EÚ ešte stále rozdrobenú vlastnícku štruktúru. V roku 2003 na roľnícky podnik pripadalo 29 hektárov pôdy. Vlani ich priemerná plocha dosiahla 44,2 ha.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Hospodárstvo v Rakúsku zamerané na chov mäsových plemien dobytka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jos
jos
25. november 2014 10:44

ďalších 2o rokov majů čas než nás doženů

agrarnik zHN
agrarnik zHN
30. november 2014 12:14

Ten kolchozník z Komjatíc s tou svojou antiagrárnou oranžovou skupinkou si to neuvedomuje? Jedine koncentrácia a veľké celky môžu konkurovať vo svete a nie drobný roľník. ten je len doplnkovým a nenahraditeľným článkom na oživenie poľnohospodárstva. Ak si to ten profesor chemickej technológie neuvedomí rozbije celý agrárny systém a takto… Celý komentár »

Ludo
Ludo
1. december 2014 13:52

v prvom rade je to len marketingový ťah ministerstva, že pôdu dá mladým v druhom rade pán agrarnik zHN – musím Vám oponovať – ad. 1 povedzte mi ktoré družstvo zaniklo za čias čarnogurského ad. 2 aké veľké celky a koncentrácia môže konkurovať ? 2000 a viac hektárové – koľko… Celý komentár »

hanz
hanz
1. december 2014 18:59

agrarnik!!!Oni napredujů za nami????nemal by je niekto varůvat!!!

agrarnik zHN
agrarnik zHN
2. december 2014 2:01

Ak ste poľnohospodár viete, že podnik sa nedá zavrieť ako fabrika na papuče z večera do rána. Potom si uvedomte, že likvidácia začala cenovou politikou – dobytok šiel na jatky za 10-15 Kčs. Ovce jatočné vykuovali za 3 Kčs. Majetkový prepad družstiev bol katastrofálny. Tí čo pôdu dostali a hospodárili… Celý komentár »