Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Zaťaženie pôdy mladými farmármi musí byť aspoň 0,4 VDJ

Zaťaženie pôdy mladými farmármi musí byť aspoň 0,4 VDJ
insert_photoMichal Knapík - Angus farma v obci Ľubotín v okrese Stará Ľubovňa

Zaťaženosť živočíšnou výrobu na pôde prenajatej mladými farmármi od Slovenského pozemkového fondu (SPF) nebude môcť klesnúť počas celej doby nájmu pod úroveň 0,4 veľkej dobytčej jednotky (VDJ)/hektár (ha).

Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností SPF, ktorú do pripomienkového konania predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Alternatívou k dodržiavaniu minimálnej miery zaťaženosti pôdy VDJ bude podľa návrhu novely nariadenia aj vykonávanie špeciálnej rastlinnej výroby, a to aspoň na 50 % výmery pôdy, ktorú si oprávnený žiadateľ prenajme od SPF. Na tento účel bude mať žiadateľ uzatvorenú zmluvu s pozemkovým fondom v trvaní najmenej 10 rokov.

Vykonávaná špeciálna rastlinná výroba by mala mať podľa nariadenia formu intenzívneho pestovania s následným umiestnením produktov alebo výrobkov na trh. Špeciálnymi plodinami sa podľa MPRV rozumejú zelenina, okopaniny, strukoviny, liečivé, aromatické a koreninové rastliny, pseudocereálie, mak, ľan a konopa.

Nariadenie vlády má nadobudnúť účinnosť 15. januára 2015.

“Takto navrhovaná účinnosť je potrebná, pretože koncom roku 2014 končí približne 75 % nájomných zmlúv SPF a nové zmluvy by sa mali s poľnohospodármi uzatvárať aj za nových podmienok,” dodalo ministerstvo pôdohospodárstva v dôvodovej správe k návrhu.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: Michal Knapík - Angus farma v obci Ľubotín v okrese Stará Ľubovňa

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej katreniak
Ondrej katreniak
27. november 2014 20:43

zdravím vás mam 25 rokov a chcel bi som zacat podnikat presnejsie farmarcit ale je tam problem pozemky a budovy bi aj boli ale chyba vstupný kapital na stroje a dobytok co bi som mal urobit ,421

Ján
Ján
28. november 2014 8:51

Dobry den, chceli by sme zalozit hydinovu farmu ma chov kurciat na maso, husi a husokaciek. Na zaciatok by sme chceli chovat 1000 kurciat, 500 husi a 500 husokaciek. Chov by bol na podstielke s vybehom. Ako mozem ziskat dotaciu na rozbeh farmy? Je potrebne na chov takeho mnozstva hydiny… Celý komentár »

 uradník
uradník
28. november 2014 10:06

Chlapi pomôžete si sami aj pán boh Vám pomôže ale štát sa na Vás v…e. Vela šťastia prajem.

ekonom
ekonom
28. november 2014 12:36

Chlapy dá sa to len treba chcieť ale je to náročné, je k tomu vela zákonov a opatrení.. ale dá sa to, aj ja teraz začínam.. mam 30 a baví ma to … ale pripravte sa na byrokraciu jak ošípana 🙂

Milan
Milan
29. november 2014 15:38

Obyčajný človek sa v tejto krajine k pôde nedostane, žiaľ tak to tu je nastavené

agrarnik zHN
agrarnik zHN
4. december 2014 13:29

0,4 VDJ na 1 ha pri výmere 28 ha od SPF je 11,2 VDJ tj cca 12 ks kráv čo predstavuje 12 tis. € a už z ponúkaného balíka je len 36 tis. € a ešte sne nevyrobili ani tonu sena, kde je nafta, stroje, poistky, jadrové krmivo, minerálie, liečivá… Celý komentár »