Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Tri piliere výroby vystrelili Tisovec k úspechu

Tri piliere výroby vystrelili Tisovec k úspechu
insert_photo2 x autor

„V deväťdesiatych rokoch prechádzalo aj poľnohospodárstvo v oblasti Gemera transformáciou, čo sa výrazne prejavilo na štruktúre výroby a zamestnanosti. Neustály pokles rozmeru agrosektora v našom regióne som považoval skôr za výzvu, ako biznis,“ spomína Martin Pribola.

Ako vyštudovaný baník vstupoval pred takmer dvadsiatimi rokmi do odvetvia, ktoré nebolo symbolom blahobytu ani rozvoja.

Dnes spoločnosť PM, s. r. o. hospodári na výmere takmer štyri tisíc hektároch poľnohospodárskej pôdy, zamestnáva bezmála sedemdesiat pracovníkov a štruktúra výroby je postavená na troch základných pilieroch – poľnohospodárstvo, lesníctvo a energetika.

Už dva roky organizuje prácu v spoločnosť PM Anna Pribolová, dcéra konateľa spoločnosti. Má vyštudovaný podnikový manažment, ale je vidieť, že poľnohospodárska hantírka sa jej dostala pod kožu. Upresňuje informácie zo živočíšnej výroby, ale aj z technologických postupov pestovania plodín. Bodaj by nie. Ako spomína, podnik navštevovali spolu s bratom od detstva a často sa zúčastňovali aj brigád.

„Najstarší zamestnanci ma poznajú od školských čias. Vzájomne sa rešpektujeme a našli sme si systém, ako spolupracovať, aby to bolo k prospechu podniku,“ hovorí Anna Pribolová.

Jednotlivé činnosti gemerských hospodárov sú vzájomne poprepájané. Lesnícka činnosť a výroba štiepky sú základom pre udržiavanie hraníc lesa tam, kde sa má pásť dobytok, alebo ovce.

„Chováme takmer päťsto kusov mäsového dobytka a štyristo kusov oviec. Prekrižujeme pôvodné cigáje na lacaune. Mlieko finalizujeme vo forme syrov a žinčice upresňuje Anna Pribolová.

Na ornej pôde pestujú najmä plodiny pre oblasť energetiky. Prevádzkujú dve bioplynové stanice, ktoré si vyžadujú najmä kukuricu a cirok. Tieto plodiny pestujú spolu na tisícosemsto hektároch poľnohospodárskej pôdy. Časť kukurice samozrejme zostáva aj pre chov dobytka. Z tržných plodín rastlinnej výroby realizujú pšenicu.

„Máme ťažšie prírodné podmienky a aj preto úrody v tomto regióne nepatria medzi rekordné. V rámci vrátenia živín do pôdy nám pomáha biokal z bioplynovej stanice, s ktorým sa dobre pracuje, ale hnojenie býva často nákladné. Obhospodarujeme aj polia, ktoré sú vzdialené desiatky kilometrov od bioplynky,“ hovorí Anna Pribolová.

Do tejto oblasti smerovali v ostatnom období aj investície. Zefektívnenie odvozov nastalo pomocou nákupu veľkoobjemových vlečiek, cisterien a vysokovýkonných traktorov. Významné investičné aktivity by ale nebolo možné realizovať bez sledovania efektívnosti. Tu urobili v PM Tisovec za ostatné dva roky značný pokrok. Pri príchode do administratívnej budovy vás zaujme veľká LCD obrazovka, ktorá informuje o plnení denných noriem v časových radoch pri jednotlivých zamestnancoch. Nikto nechce byť posledný a samozrejme prvým lichotí, že patria k najlepším. Keď sa to ešte zohľadní pri odmeňovaní, takéto modernizované tabule cti, alebo galérie najlepších sú vítaným prostriedkom k zdravej rivalite a raste efektívnosti.

Martin Pribola si spoluprácu s najmladšou generáciou pochvaľuje. Okrem realizácie zámerov, ktoré sú výsledkom manažérskeho prístupu, vníma napredovanie aj pri výrobe.

„Pri zootechnických, agronomických a mechanizátoroch vnímam lepšiu spoluprácu, entuziazmus a spoľahlivejší prístup k práci,“ hodnotí novú generáciu zamestnancov Martin Pribola.

O nájdení správnej rovnováhy medzi tradičným a novým svedčí aj najvýraznejšie medziročné zlepšenie umiestnenia v rámci vyhodnotenia ekonomických výskumníkov, ktorých podklady tvoria základ súťaže TOP AGRO Slovensko.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 2 x autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments