Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Nechať si vymlátiť obilie Oravcami je výhodnejšie

Nechať si vymlátiť obilie Oravcami je výhodnejšie
insert_photoOragro

Významnou nákladovou položkou každého podnikania sú odpisy. V poľnohospodárskej prvovýrobe je táto skutočnosť ešte zvýraznená, keďže výroba bez strojov v hodnote stoviek tisíc eur by nebola možná.

Kombajny, rezačky, vysokovýkonné traktory sú zariadenia, ktoré by mal každý poľnohospodár najradšej na podniku. Otázkou je, či dokáže zabezpečiť ich využitie na takej úrovni, ktorou neodkrajuje zo svojho hospodárskeho výsledku.

„Ak chceme hovoriť o ekonomike napríklad kombajnu, musí urobiť až 1500 hektárov za rok, v čom je samozrejme započítaný aj zber slnečnice, sóje a kukurice,“ hovorí Rastislav Závodný, konateľ spoločnosti Oragro z Oravského Veselého. Tá sa už viac ako dvadsať rokov zameriava okrem poľnohospodárstva aj na poskytovanie služieb agrárnej prvovýrobe. Svoje slová dopĺňa jednoduchým prepočtom nákladov, ktoré vznikajú v súvislosti s odpismi.

„Kombajn v hodnote tristotisíc eur sa odpisuje šesť rokov. Ročný odpis dosahuje päťdesiattisíc eur, čo pri výkonnosti tisíc hektárov znamená náklad len na odpisy vo výške päťdesiat eur na hektár. Ďalšie náklady tvoria náklady na mzdy, náhradné diely, údržbu  a pohonné hmoty,“ hovorí Rastislav Závodný a dopĺňa, že využiteľnosťou kombajnu na úrovni tisíc hektárov ročne sa môže pochváliť máloktorý podnik. Päťdesiat eur je pritom suma, za ktorú si môže poľnohospodár objednať zožatie hektáru poľa spoločnosťou Oragro.

K zariadeniam s ešte väčšou využiteľnosťou patria rezačky. V Oravskom Veselom disponujú s ôsmymi strojmi, ktoré od mája do jesene brázdia Slovensko. Ako hovorí Rastislav Závodný, od juhu na sever ho stihnú prejsť dvakrát.

„Malý partner je pre nás rovnako vážený ako veľký podnik. Na túto filozofiu nezabúdame a skúsenosť z nášho podnikania nám hovorí, že takáto spolupráca trvá dlhé roky,“ hovorí Rastislav Závodný.

Ten si v posledných rokoch stále viac uvedomuje prerod, ktorým naše poľnohospodárstvo prechádza. Do prvovýroby vstupujú investičné a finančné skupiny a u tých musíte neraz opätovne získať dôveru.

„Naše činnosti v ostatnom období ovplyvnil aj rozvoj výroby elektrickej energie z bioplynových staníc. Pestovanie kukurice, alebo ciroku na podnikoch, ktoré s touto výrobou nemajú reálne skúsenosti prináša aj zložité okamihy. Situácia sa ale postupne upokojuje a meno tých, ktorí majú záujem o serióznu službu sa šíri rýchlejšie, ako neserióznych obchodných partnerov,“ uviedol Rastislav Závodný.

Využiteľnosť strojov a vzťah s obchodnými partnermi je jednou stranou úspechu spoločnosti Oragro. Bez kvalitných strojov a neustáleho sledovania trhu by ale ani táto oblasť nebola samozrejmou.O budúcnosť sa Rastislav Závodný neobáva. Po rokoch, keď existovali spoločnosti s jedným, alebo dvoma strojmi a nadšenie prevádzkovateľov zväčša nestačilo na profesionálne odvedenú službu sa zdá, že sa situácia mení.

„Aj poľnohospodárske podniky, ktoré zväčša siahnu po vysokovýkonnom stroji nám nezasahujú do predmetu našej činnosti, lebo služby vykonávajú  zväčša len u najbližších susedov. Na dobré rozvrhnutie a využitie strojov je dôležitý systém a neustála komunikácia so zákazníkom. Zariadenia v stotisícových hodnotách nemôžu stáť na hospodárskych dvoroch, ale musia pracovať, alebo sa aspoň presúvať k našim zákazníkom.  Len tak im môžeme zabezpečiť cenovo prijateľnú službu,“ hovorí Rastislav Závodný.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Oragro

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments