Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

SNS: Neúmerné krátenie podpôr v znevýhodnených oblastiach

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR neúmerne kráti podpory v znevýhodnených prírodných oblastiach.

Uviedol to dnes podpredseda mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) Vladimír Chovan.

SNS víta legislatívnu iniciatívu rezortu pôdohospodárstva na podporu mladých a malých poľnohospodárov, žiada však, aby agrorezort venoval rovnakú pozornosť aj hospodáreniu v horších prírodných podmienkach a primerane navýšil finančné prostriedky na tento účel.

Vo svete sa podľa Chovana malým a mladým farmárom poskytuje podpora, aj keď sa takejto produkcii venujú pri svojom podnikaní okrajovo.

„Čo agrorezort u nás považuje za ‚hlavné‘ podnikanie, doteraz nespresnil. Pre malých podnikateľov je na podporu pripravená smiešna suma, len 1,5 milióna eur, čo vystačí na podporu len stovky malých podnikateľov počas siedmich rokov. To pripomína viac propagačnú agendu ako skutočnú podporu malého podnikania,“ upozornil.

Živočíšnu výrobu v slovenských podmienkach zabezpečovali podľa neho doteraz najmä podniky a poľnohospodári vo výrobných oblastiach s nižšou kvalitou pôdy v podhorských a horských oblastiach.

Rezort pôdohospodárstva podľa Chovana predstavil v týchto dňoch výrazné zníženie podpôr hospodárenia v znevýhodnených prírodných oblastiach do roku 2020, ktoré vyvolalo medzi dotknutými subjektmi zdesenie a oprávnené starosti o udržanie chovov hospodárskych zvierat. Tieto podpory podnikania pritom patria v EÚ k ekonomicky najopodstatnenejším, objektívnym a nedeformujúcim trhové prostredie. Prispievajú k zvýšeniu výnosov z menej rentabilnej výroby. Výpadok ich produkcie nedokážu nahradiť žiadni iní slovenskí poľnohospodári.

„SNS preto žiada rezort pôdohospodárstva, aby navýšil rozpočet platieb pre oblasti s prírodnými alebo inými osobitými prírodnými obmedzeniami,“ dodal podpredseda SNS.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Paciga
Paciga
10. december 2014 6:44

Konecne si to vsimla aspon 1strana aj ked mimo parlamentna!tak vazna vec ako navrhovane kratenie LFA a vsima si to lenSppk a niektore chov.zvazy!!Dufajme ze zdravy rozum zvitazi a ku krateniu nedojde!!

Andrej
Andrej
10. december 2014 9:47

Takto to dopadne ked su LFA zverene bezpecnostnemu technikovi Barbaricovi z Nitry…. nemalo ludi uz na tohto neschopného babraka upozornovalo…

realista
realista
11. december 2014 21:45

netreba zabudnúť, že táto skutočnosť má svoj počiatok pri prevode prostriedkov z druhého do prvého piliera v rámci PRV vtedy „všetci nadšene výskali“ a teraz ostali v nemom úžase…. Prečo asi bratia česi to urobili opačne ?

oravak
oravak
12. december 2014 8:00

nuž loby prvého piliera rozumejme južnejšia bola silnejšia ako loby horskych oblasti… kontrolna otazka: v ktorej oblasti asi lezia Komjatice ?

Maximilian
Maximilian
14. december 2014 21:08

Keby ich tak celkom zrušili, to aká by tu bola búrka pohári vody z toho. LFA a každá iná subvencia má z dlhodobého pohľadu oveľa väčší negatívny dopad, ako je jej krátkodobé pozitívne pôsobenie.

agranik zHN
agranik zHN
15. december 2014 7:07

Keby oranžoví úradníci na Dobrovičovej na čele s chemickým profesorom, bezpečnostným technikom či maklérkou s Transpetrolu vedeli čo je difernciálna renta II. tak by inak rozhodli pri podpore LFA resp. ANC. Tie ich autobusové rýchlo kurzy a brigáda v komjatickom vinohrade sú nepostačujúce pre riadenie rezortu. Toto už vedeli aj… Celý komentár »

Anonym
Anonym
16. december 2014 11:18

So všetkými príspevkami sa dá súhlasiť, len si uvedomiť treba jednu vec. SNS na čele s odborníkom Chovanom si myslím, že nemá právo niečo kritizovať, zvlášť keď Chovan za pomoci trenčianskej firmy spadajúce pod tiež odborníka Baca sprivatizoval štátne majetky a to čo robil ako poľnohospodár, minister. S názorom agrárnika… Celý komentár »