Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

V Sládkovičove sa zakorenila odbornosť, poriadok a čistota

V Sládkovičove sa zakorenila odbornosť, poriadok a čistota
insert_photopoľnoinfo.sk - Gabriela Šeböková a Marian Halmeš.

Už sedemnásť rokov sa venujú v spoločnosti SEMA HŠ s.r.o. v Sládkovičove ekologickej produkcii.

Vtedajšie rozhodnutie po rokoch riaditeľ spoločnosti Ing. Marian Halmeš považuje za správne. Aj keď podľa agronómky Gabriely Šebökovej prináša väčšie nároky na agrotechniku, ako pestovanie plodín v konvenčnom systéme a dodáva. „Keďže nepoužívame chemické ochranné prostriedky, musíme klásť väčší dôraz  na mechanické ošetrovanie bránením a plečkovaním. V boji s burinou je našim najväčším nepriateľom počasie.  Ak napríklad dažde rozmočia pôdu v čase, keď sa chceme bránením zbaviť burín a my nemôžeme vojsť do polí s mechanizmami, nezničíme ju,“ vysvetľuje Gabriela Šeböková.

Vysoká odbornosť a niekoľkoročné skúsenosti pestovania plodín v ekológii im prináša aj ekonomický profit. Ceny týchto komodít  sú stabilnejšie, ako tie  z konvenčného poľnohospodárstva a trh ich len tak ľahko nerozkolíše. Prakticky celá produkcia pšenice, jačmeňa, kukurice, raže, repky aj  špaldovej  pšenice putuje do zahraničia. Osvedčených obchodných partnerov majú v Nemecku, v Holandsku,  v Maďarsku, vo Francúzsku či vo Švajčiarsku.

„Máme dôveryhodných partnerov. Nehrozí, že by niekto nezaplatil, alebo neskoro zaplatil,“ konštatuje Marian Halmeš. A hoci sú držiteľmi certifikátu ekologickej produkcie od spoločnosti  NATURALIS SK, ktoré má bruselskú pečiatku, každoročne získavajú aj nemecký certifikát – BIOLAND. Nemci ho totiž požadujú. Podľa Mariana Halmeša takýmto, takpovediac administratívnym opatrením chránia svoj trh.

Ak má firma prívlastok „ekologická“,  zo všetkých procesov vrátane manipulácie so zrnom musí byť vylúčená chémia. Preto napríklad po uskladní obilia do síl ho zachladia na 12-13 stupňov, na čo si zaobstarali aj príslušné zariadenie. Obilie potom nepodlieha skladiskovým škodcom.

„Síce ich nezničíme, ale zostávajú v latentnom štádiu čo postačuje na to, aby sme zrno ekologicky preskladnili,“ vysvetľuje Marian Halmeš.

Na dvoch strediskách dokážu uskladniť celú produkciu. V záujme čo najvyššej hygieny a ochrany potravinárskeho obilia v jednom zo skladov  urobili z vlastných zdrojov novú podlahu  – 1450 štvorcových metrov, ktorá sa podľa členov hodnotiteľskej komisie súťaže o Najkrajší chotár stále skvie čistotou. Pochválili však aj ďalší počin manažérov tejto spoločnosti, ktorá sa už niekoľko rokov radí k popredným na Slovensku a v aktuálnom ročníku TOP AGRO sa umiestnila v prvej desiatke. V závere minulého roka totiž dali do prevádzky aj vďaka európskym peniazom novučičké zariadenie na odsávanie a odchytávanie prachových nečistôt.

„Táto investícia nám síce neprinesie finančný zisk, ale výrazne zlepšuje  pracovné prostredie,“ vysvetľuje Ing. Marian Halmeš. Iba za dvanásť hodín takto odchytia dva plné veľké big bagy nečistôt.   Ľudia si čistejšie a zdravšie pracovné prostredie pochvaľujú.

Podnikateľská filozofia manažérov sa začína aj končí pri ľuďoch. Marian Halmeš je presvedčený:

„Treba im ich motivovať a vytvoriť také podmienky, aby dokázali odviesť čo najlepší výkon, aby v práci rozmýšľali a stali sa našimi partnermi, nie podriadenými, aby robili v zdravom prostredí a nič ich nerozptyľovalo. Aj preto ich vozíme do roboty aj z roboty, aby ich myseľ nezaťažovala taká maličkosť, ako je nepravidelné autobusové spojenie.“

Za starostlivosť sa odvďačia aj poriadkom na každom pracovisku či na hospodárskom dvore, so vzhľadom a upravenosťou ktorého môže konkurovať akákoľvek zahraničná firma.  Logistika usporiadania dvora, prevádzok, poriadok a čistota  má v Sládkovičove hlboké korene. Myslia však aj na tých, ktorí prechádzajú po poľných cestách a kochajú sa vyrovnanými porastmi, ktoré dostávajú životodarnú vodu zo závlah. Iba v tomto roku vysadili 300 stromčekov. A tak za to všetko im komisia súťaže o Najkrajší chotár pridelila  titul TOP chotár 2014.

Autor článku: Soňa Ludvighová - podpredsedníčka KPN
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - Gabriela Šeböková a Marian Halmeš.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments