Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Spolupráca nám pomôže prekonať mnohé výkyvy

Spolupráca nám pomôže prekonať mnohé výkyvy
insert_photoarchív

Rýchlosť plynutia mesiacov si najviac uvedomíme v predvianočnom období. Úkony, ktoré sa každoročne opakujú nám podvedome zdôraznia, že začína čas, ktorý si užijeme v kruhu našich najbližších.

V období, keď sa koncoročný stres láme s túžbou čo najkrajšie osláviť najvýznamnejšie sviatky roka sa možno častejšie zamýšľame nad tým, čo sa nám podarilo a čo nás čaká v roku  nasledujúcom. Bilancovať novoročné predsavzatia nemá asi veľký význam. Ich plnenie často vyprchá skôr, ako bublinky zo šampanského, s ktorým sme vítali Nový rok.

Zamyslieť sa ale nad tým, čo sme dosiahli v uplynulých mesiacoch určite význam má. Na to pozitívne nadviazať a z toho menej vydareného sa do budúcnosti poučiť.

O našom odvetví často hovoríme ako o dielni pod holým nebom. Môžete predikovať väčšinu rizík a aj tak behom niekoľkých minút sa pohľad na celý rok môže zvrtnúť na plánoch počasia. Rok 2014 bol podobný. Mnohých obdaroval nadpriemernými úrodami, ale boli aj takí, ktorých najmä v severných oblastiach preskúšal z manažérskych schopností.

Počasie si nevyberiete. Tak ako vývoj cien na svetových trhoch, alebo často veľmi necitlivé zásahy do legislatívy. Snažme sa preto spojiť a hľadať cestu spolupráce. Spolupráce vo všetkých úrovniach. Prvovýrobcovia cez odbytové organizácie, poľnohospodárska samospráva cez spoločné podujatia pre prvovýrobcov a presadzovanie ich záujmov a dodávatelia vstupov do poľnohospodárstva cez komunikáciu so všetkými účastníkmi trhu.

Rok 2015 sa stáva realitou. Na jednej strane poteší plným rozbehnutím nového programovacieho obdobia Európskej únie, ale na strane druhej nás dostáva do neistoty. Obmedzenia dovozu do najväčšieho štátu sveta, odstránenie mliečnych kvót, kurzové výkyvy, ale aj neočakávané zmeny na svetových burzách nás budú atakovať čím ďalej viac.

Prajem si preto, aby rok 2015 bol rokom kooperácie. Aby sme začali spolupracovať na úrovni, ktorá prinesie prosperitu nám všetkým. Zamestnanosť nášho odvetvia sa scvrkla na veľkosť priemerného okresného mesta. Nedovoľme, aby náš agrosektor upadal naďalej.

Portál poľnoinfo.sk Vám bude v tomto predsavzatí pomáhať aj v roku 2015.

Ďakujem Vám za priazeň!

Autor článku: Juraj Huba - prevádzkovateľ portálu
Zdroj obrázku: archív

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments