Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Rusko môže vyviesť 30 miliónov ton

Rusko môže vyviesť 30 miliónov ton
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Rusko môže „bezbolestne“ vyviesť približne 30 miliónov ton obilia. Minulý týždeň to v rozhovore pre televíziu Russia-24 povedal ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov.

Dodal, že neexistuje nebezpečenstvo ohrozujúce ruskú potravinovú bezpečnosť. Informovala o tom tlačová agentúra TASS.

„Podľa našich odhadov objem, ktorý môžeme exportovať absolútne bezbolestne, je až 30 miliónov ton obilia,“ uviedol Fjodorov.

Od júla 2014 Rusko vyviezlo okolo 20 miliónov ton obilia, z toho 15,5 milióna ton pšenice.

„Máme stopercentnú záruky, že domáci dopyt bude uspokojený na 100 % až 125 %. Túto záležitosť majú pod stálou kontrolou prezident a premiér,“ poznamenal Fjodorov.

„Môžem garantovať, že ak by sa objavilo akékoľvek nebezpečenstvo, že nedokážeme pokryť domáci dopyt, teda ohrozenie potravinovej bezpečnosti, prijmeme všetky potrebné opatrenia v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie,“ dodal Fjodorov.

Podľa predchádzajúcich mediálnych správ mala ruská vláda pripravovať opatrenia na obmedzenie exportu ruského obilia prostredníctvom dodatočných poplatkov, aby zabránila prudkému nárastu domácich cien obilia. Tie sa začali zvyšovať potom, čo devalvácia rubľa viedla exportérov k výraznému zvýšeniu vývozu. Preto dynamika exportu od júla 2014 podľa údajov ministerstva poľnohospodárstva prekonala vlaňajšie čísla o 30 %. Len počas uplynulého týždňa sa ceny pšenice v Rusku zvýšili približne o 5 %.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
5. január 2015 12:17

EÚ to dostala na plnú hubu Rusko až tak nepotrebuje EÚ. Poľnohospodárstvo tam napreduje veľmi intenzívne – sám minister Fjodorov ako prezident autonómnej republiky mal cit pre poľnohospodársku politiku a tomu aj rozumie lebo mal výsledky. Pokiaľ sme my na Slovensku rozbíjali agropotravinársky komplex oni ho budovali.