Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Začínajú platiť zmeny v cestnej dani

Začínajú platiť zmeny v cestnej dani
insert_photo

Cestná daň je po novom príjmom štátu a nie kraja a o úprave jej sadzieb rozhoduje vláda formou nariadenia. Samosprávam sa následne príjmy kompenzujú úpravou ich podielu na dani z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z novely zákona o dani z motorových vozidiel, ktorá dnešným dňom nadobúda účinnosť.

Právnu normu pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR. Nastavenie dane po novom má podľa neho viac zohľadňovať požiadavky podnikateľov v oblasti dopravy. Nová právna úprava sa naďalej dotýka len zdaňovania motorových vozidiel využívaných na podnikanie. Návrh zákona hovorí o zľavách vo výške 25 %, 20 % a 15 %. Zároveň sa má táto daň u 13-ročných a starších áut zvyšovať, a to o 10 % a 20 %.

Pri zdaňovaní sa viac zohľadňujú aj ekologickejšie vozidlá, pričom sadzby dane a úľavy najmä pre ekologické vozidlá sú uvedené priamo v zákone. MF tiež rozšírilo okruh zákonných oslobodení od dane, ktoré nezávisia od rozhodnutia vyšších územných celkov (VÚC). Ide napríklad o zákonné oslobodenia pre autobusy verejnej dopravy, vozidlá záchrannej zdravotnej služby alebo vozidlá v poľnohospodárskej výrobe.

Podľa doteraz platnej úpravy bola daň z motorových vozidiel príjmom VÚC, ktoré mohli túto daň zaviesť a rozhodovali aj o sadzbách, oslobodeniach alebo zníženiach dane.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments