Zadajte hľadaný výraz

Názory a komentáre Z ekonomiky

Chovan: Rok 2014 bol v agrorezorte systémovo mizerný

Chovan: Rok 2014 bol v agrorezorte systémovo mizerný
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenská národná strana (SNS) považuje za chybu, že ani na začiatku druhého roka nového rozpočtového obdobia 2014 – 2020 nepoznajú slovenskí poľnohospodári všetky pravidlá na čerpanie podpôr vyplývajúcich zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ.

Je pritom reálne, že niektoré podmienky farmárskeho podnikania budú v pripravovaných vykonávacích predpisoch platné spätne od 1. januára, čo môže priniesť mnohým podnikateľom veľmi nepríjemné prekvapenia. Naši poľnohospodári môžu len potichu závidieť kolegom v susedných štátoch, kde sú pravidlá spracované lepšie a sú známe už dlhšiu dobu.

Rok 2014 možno v agrárnom sektore charakterizovať ako rok premárnených príležitostí. Veľké očakávania z veľkých sľubov z roku 2013 sa v roku 2014 zmenili väčšinou na veľké sklamania. Zastavenie úpadku poľnohospodárskej a potravinárskej výroby sa nekoná. Zásadná zmena z dielne ministra Jahnátka, presun finančných prostriedkov z  2. do 1. piliera Programu rozvoja vidieka SR, zdeformovala rozpočty jednotlivých opatrení.  Poľnohospodárske samosprávne organizácie a poľnohospodárska verejnosť ju akceptovali v mylnej nádeji, že presun zdrojov umožní znížiť korupciu  pri schvaľovaní projektov.  Vďaka činnosti tzv. externých hodnotiteľov projektov sa však o úrovni korupcie v rezorte pôdohospodárstva v roku 2014 hovorí ako o historicky najväčšej.

Najzávažnejším problémom vo financovaní poľnohospodárskej výroby do roku 2020 je  zdecimovanie štátnej pomoci v rezorte. Veľké problémy tiež spôsobí výrazné zníženie podpôr v znevýhodnených prírodných oblastiach. Údajný prísľub vedenia rezortu, že presunom zdrojov medzi piliermi nebude dotknutá výška týchto podpôr označil rezort za nepravdivú informáciu. Bohužiaľ sa tento krok dotýka najmä podnikov s kombinovanou rastlinnou a živočíšnou výrobou a tlačí ich hlavne k znižovaniu počtu pracovníkov a stavov hospodárskych zvierat. Nemožno sa čudovať, že veľká časť poľnohospodárskych podnikateľov požaduje vrátenie finančných prostriedkov do prvého piliera.

V roku 2015 musí rezort pôdohospodárstva implementovať Program rozvoja vidieka 2014 – 2020. Rovnako je však dôležité, aby zodpovední pracovníci rezortu zanalyzovali zle nastavené opatrenia a pripravili riešenia, ktoré umožnia zabezpečiť stabilitu v rezorte. Je podľa nášho názoru nevyhnutné, aby nápravu vykonali tí, ktorí súčasný stav vecí spôsobili.

Autor článku: Vladimír Chovan - podpredseda SNS a exminister pôdohospodárstva
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
MPRV SR
MPRV SR
15. január 2015 23:22

„Nezmysly a výmysly. Tak sa dá v krátkosti reagovať na slová pána Chovana, ktoré dnes prezentoval. Evidentne závidí súčasnému ministrovi, že urobil pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov kus roboty, na rozdiel od neho,“ povedal hovorca agrorezortu Peter Hajnala. Ak chce pán Chovan kritizovať, mal by podľa Hajnalu najskôr povedať, čo… Celý komentár »

realista
realista
15. január 2015 23:44

p. Hajnala a čo viazané priame platby ?

Stano
Stano
16. január 2015 7:24

Pán exminister použil veľmi tvrdé slová, ale bohužiaľ p r a v d i v é. Sú zhmotnením všetkých pocitov a nálad, ktorými poľnohospodári v súčasnosti žijú.

dikobraz
dikobraz
16. január 2015 10:46

SNS nemusim, ale kritika externých hodnotitelov je trefa do cierneho… co tak pozriet sa blizsie na prsty tomu kto /pan vykonny riaditel PPA/ bude nakoniec rozhodovat o pridelovani externých hodnotitelov na „vhodne projekty“???

agrarnik zHN
agrarnik zHN
16. január 2015 11:10

Vážené MPRV SR to čo ste tam postvárali na Dobrovičovej je už na hranici demencie. To si ozaj myslíte, že sedliak je tak blbý ako vy rozhodujete? Externí hodnotitelia zo Súmračnej nech sa venujú svojej práci politrukov a nechytajú sa toho čomu nerozumejú. Pána Chovana tiež ľudia kritizovali za jeho… Celý komentár »