Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Slovensko opäť chýba na podujatí, ktoré určuje smer agrosektoru

Slovensko opäť chýba na podujatí, ktoré určuje smer agrosektoru
insert_photoautor - Phil Hogan počas otváracieho ceremonáliu 80. výstavy Zelený týždeň

Dnes (16. januára) sa otvára pre verejnosť osemdesiaty Medzinárodný poľnohospodársky veľtrh – Zelený týždeň v Berlíne. Najvýznamnejšej prehliadky svetového poľnohospodárstva a potravinárstva sa zúčastní 1658 vystavovateľov zo 68 krajín. Slovensko opäť chýba!

Veľtrhu sa pritom oficiálne zúčastňuje Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko, Rumunsko a pobaltské štáty. Lotyšsko je dokonca partnerskou krajinou výstavy.

Celkovo sa táto dvojmiliónová pobaltská krajina predstaví 113 výrobcami a 600 výrobkami. Jadro prezentácie budú tvoriť chlieb a pekárenské výrobky, med, syry, mäso, oleje, bylinky a cukrovinky. Lotyšsko sa Zeleného týždňa zúčastňuje od roku 1992 a tento rok je to jeho 20. vystúpenie na výstave. Jeho prezentácií na vážnosti pridáva i to, že od 1. januára je predsedníckou krajinou v Rade Európskej únie.

Zelený týždeň návštívi každoročne približene 400 tisíc návštevníkov a podujatie je aj význameným miestom stretntutia agrárnych lídrov. Od 16. do 25. januára sa v Berlíne uskutoční viac ako 300 konferencií a seminárov, ktoré na seba viažu desiatky ministrov pôdohospodárstva z celého sveta.

Oficiálne bola výstava otvorená už vo štvrtok večer za účasti lotyšského prezidenta, spolkového ministra pôdohospodárstva, primátora Berlína ale aj nového komisára pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka EÚ Phila Hogena.

„Ako Ír som bol svedkom, ako sa agropotravinársky sektor stal jedným z hlavných motorov hospodárskeho oživenia u nás. Verím, že toto odvetvie môže zohrať podobne kľúčovú úlohu aj v ekonomickom oživení celej Európskej únie. Pritom si ale musíme uvedomiť, že výrobcovia musia dostať svoj spravodlivý podiel marže v potravinárskom reťazci,“ uviedol vo štvrtok večer Phil Hogen.

Ten považuje za cieľ svojho pracovného programu v roku 2015 zníženie administratívnej záťaže poľnohospodárov.

„Otvorenie nových trhov bude jednou z hlavných priorít pre nadchádzajúce roky. Budeme hľadať alternatívne trhy napríklad na Ďalekom východe,“ uviedol Phil Hogen a vymenoval štáty ako Južná Kórea, Japonsko, alebo napríklad Vietnam.

Koncentrácia svetových štátnikov a riešenie globálnych problémov poľnohospodárstva na seba pripútava aj demonštrácie. Pravdepodobne najväčšia je nahlásená na 17. januára (sobota) a podľa organizátorov by sa jej malo zúčastniť približne 40 tisíc ľudí.

Ako pre poľnoinfo.sk vysvetľuje Benedikt Härlin z Organizácie pre budúcnosť poľnohospodárstva, hlavné dôvody na demonštrácie sú tri.

„Veľmi zjednodušene môžeme uviesť, že sú to GMO potraviny, pripravovaná transatlantická dohoda o spolupráci medzi EÚ a USA a welfare zvierat.“

Benedikt Härlin upozorňuje aj na nezdravú koncentráciu nemeckého poľnohospodárstva, keď za posledných 10 rokov klesol počet farmárov o 40 percent. Nezdravý je podľa neho aj fakt, keď sa 20 percent ornej pôdy využíva na pestovanie energetických plodín.

Iný pohľad prezentuje šéf nemeckého potravinárskeho priemyslu.

“Nemecko je tretím najväčším vývozcom a dovozcom potravín a tretina príjmov spracovateľského priemyslu prichádza zo zahraničia. Celkovo našlo v 6 tisícoch podnikoch potravinárskeho priemyslu uplatenenie takmer 560 tisíc zamestnancov,” uviedol počas otvorenia výstavy Wolfgang Ingold, predseda Nemeckého potravinárskeho a nápojového priemyslu.

Autor článku: z Berlína Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - Phil Hogan počas otváracieho ceremonáliu 80. výstavy Zelený týždeň

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Tojejedno
Tojejedno
16. január 2015 6:59

Výstavníctvu sa u nás, žiaľ, nemá kto poriadne venovať. Tých pár ľudí na ministerstve to nespasí. Chcelo by to poriadny marketing a tiež finančnú podporu, skúsených a zanietených ľudí… A tiež rozhľad, aby sme sa prezentovali na slušnej úrovni. Lebo chváliť sa je čím, našťastie.

Stano
Stano
16. január 2015 7:21

Zaujali ma záverečné slová predchádzajúceho príspevku “…lebo chváliť sa je čím”. Neviem, ako to autor myslel, lebo zdecimovaný potravinársky priemysel už takmer nemá – čo – ponúknúť. Na ostatných výstavách sa boli schopní odprezentovať akurát vinári, čo je žalostne málo! Nerozumiem preto nadšeniu autora uvedeného príspevku. Nadobudol som pocit, že… Celý komentár »

Elvíra
Elvíra
16. január 2015 7:46

Tu by som parafrázovala slová autora výroku: “kto nie je na sociálnej sieti, napr.facebook, akoby NEXISTOVAL!” Niečo obdobné platí aj o účasti našich potravinárov na výstave Grüne Woche v Berlíne.

Tojejedno
Tojejedno
16. január 2015 10:08

Milý Stano, dovolím si povedať, že realitu slovenského potravinárstva poznám, pohybujem sa v tomto biznise. Myslím si, že stále máme dosť dobrých domácich produktov. Iná vec je, že podpore ich predaja a vôbec ich známosti sa venuje veľmi málo energie. Práve preto by potrebovali pomôcť aj tí menší…napr. výrobcovia syrov,… Celý komentár »

agrarnik z HN
agrarnik z HN
16. január 2015 11:22

Slovenská potravinárska výroba sa rozkradla, vytunelovala a to čo ostalo nadnárodné koncerny postupne likvidujú a ak niekto začne z menších producentov vytŕčať z davu už ho aj potopia veľké koncerny a rozoberie ho hyenistický systém dochádzajúceho kapitalizmu. Tých pár medovnikárov, výrobcov syrov, korbáčikov a oplatkárov už môžu zaradiť aj pod… Celý komentár »