Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Dohoda s USA vyvolala diskusiu europoslancov

Dohoda s USA vyvolala diskusiu europoslancov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európsky parlament by mal použiť všetok svoj vplyv na ochranu poľnohospodárstva EÚ v rámci rokovaní s USA o transatlantickej dohode o voľnom obchode a investíciách (TTIP) a zabezpečiť, že „nebudú obetované“ vysoko kvalitné štandardy EÚ na výroby potravín a ochrany spotrebiteľov.

Zhodli sa na tom členovia parlamentného Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (AGRI) počas stredajšej (21. 1.) rozpravy o prioritách zákonodarného zboru EÚ v rámci rokovaní o TTIP. Poslanci zároveň upozornili, že europarlament bude mať posledné slovo ohľadom toho, či táto dohoda s USA prejde, alebo nie.

Predseda výboru AGRI, poľský europoslanec Czesław Adam Siekierski, v rámci debát uviedol, že USA je pre EÚ dôležitý partner a veľký trh, čo poskytuje veľa príležitostí na spoluprácu, ale zároveň aj „závažné hrozby“ z hľadiska európskych poľnohospodárov.

Taliansky poslanec Paolo De Castro, ktorý je spoluspravodajcom europarlamentu v otázke TTIP, poznamenal, že táto dohoda prinesie „obzvlášť dôležitú zmenu pre odvetvie poľnohospodárstva EÚ“. Dodal, že namieste je opatrný optimizmus, lebo v poslednom desaťročí platilo, že boli väčšie obchodné toky z EÚ do USA než naopak, ale únia môže mať „značné obavy“, že sa to zmení.

„My v Európe máme určité normy a v žiadnom prípade nebudeme kapitulovať z týchto štandardov,“ upozornil konzervatívny britský poslanec James Nicholson, ktorý je takisto spoluspravodajcom EP pre TTIP.

Nicholson zdôraznil, že EÚ musí brániť a chrániť najvyššie záujmy európskych poľnohospodárov, ktorých by sa nemala vzdať pre to, že „predáme niekoľko nových áut v Spojených štátoch“.

Viacero členov výboru AGRI sa zameralo na pozitívne aspekty TTIP, zatiaľ čo ďalší vyzývali na opatrnosť, varovali pred naivitou alebo žiadali odmietnutie širokorozsiahlej dohody s USA.

Väčšina členov tohto dôležitého výboru EP však trvala na zachovaní vysokých štandardov na ochranu spotrebiteľov v EÚ a zdôraznila, že je rovnako potrebné chrániť aj poľnohospodárov.
 

De Castro opakovane upozornil, že v prípade, že výsledok rokovaní o TTIP z hľadiska europarlamentu nebude uspokojivý, táto inštitúcia „má právo veta“.  

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
22. január 2015 21:20

stále nepochopili…..!!!
EÚ normy ostanú zachované ale nikto nehovorí, že USA a Kanada ich prevezmú – ale trh bude jednotný, AKO CHCÚ POLITICI VYROVNAŤ TÚTO NEROVNOSŤ ???

agrarnik zHN
agrarnik zHN
27. január 2015 14:51

Presne tak ako realista píše – z europoslancov to pochopili asi len zástupcovia KDH ostatní hlasujú kade vietor tade plachta. Amerika nepotrebuje konkurenciu ona potrebuje náš trh úplne zbaviť domácej produkcie. A je to len proces ovládnutia trhov 1% oligarchami a korporatívnymi ludrami na posilnenie svetovlády. Naši slovenskí kozmopolitici to… Celý komentár »