Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Stredné školy musia popracovať na svojom imidži

Stredné školy musia popracovať na svojom imidži
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Viacerí poľnohospodári hlásia nedostatok odborníkov z oblasti techniky.

Niektoré stredné odborné školy (SOŠ) sa málo pripomínajú a nedbajú o svoju komunikáciu smerom k zamestnávateľom a firmám. Vyplynulo to z prieskumu realizovaného na vzorke 2000 zamestnávateľov z celého Slovenska.

Až 139 škôl z prieskumu zamestnávatelia vôbec nepoznali, dokonca ani nevedeli, že existujú.

„Hlavným zistením je, že školy musia dať o sebe vedieť. Nemáme tým na mysli nejakú klasickú reklamnú kampaň. Myslíme skôr to, že by mali komunikovať s firmami vo svojom okolí. To znamená, môžu chodiť na veľtrhy, môžu ich oslovovať,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti AKO, ktorá výskum realizovala, Václav Hřích.

Podľa jeho slov hneď ako firma bude o škole vedieť, je obrovská šanca, že na základe tohto záujmu potom zamestná jej absolventov.

Hřícha vysvetlil, že niekedy stačilo vo výskume zamestnávateľom školu pripomenúť a hneď vedeli reagovať.

„Preto si myslím, že stačí aj menšie pripomínanie sa a spolupráca s praxou bude jednoduchšia,“ odporučil.

Niektoré SOŠ sa pritom sústreďujú len na rodičov a akvizíciu žiakov.

„Stále absentuje prirodzené prepojenie na prax či spoločnú komunikáciu medzi školou a zamestnávateľom,“ doplnil Marek Bezák zo spoločnosti mediamedia, ktorá projekt realizuje.

Podľa jeho slov školy to robia preto, lebo normatívy sú nastavené podľa toho, koľko žiakov príjmu a nie podľa toho, koľko žiakov sa uplatní.

„Samozrejme, škola nemôže garantovať absolventovi miesto, no užšie prepojenie na komerčný sektor môže zvýšiť atraktivitu aj v očiach žiakov, keď budú vedieť, že sa môžu uplatniť v spoločnostiach, ktoré poznajú z regiónu,“ dodal.

Školy by mali na svojom imidži popracovať aj vzhľadom na to, že sa zavádza systém duálneho vzdelávania. Ak chcú podniky a firmy nadväzovať spoluprácu so SOŠ, musia vedieť, aké SOŠ vôbec existujú.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že zamestnávatelia poznajú školy prevažne vo svojom okolí. Taktiež, že firmy hodnotia absolventov podľa odboru, nie primárne podľa školy.

Na základe hodnotenia zamestnávateľov v Bratislavskom kraji najlepšie obstála SOŠ na Svätoplukovej ulici v Bratislave. V Banskobystrickom kraji to bola Súkromná hotelová akadémia v Banskej Štiavnici. V Košickom kraji najlepšie obstávala Súkromná SOŠ Pamiko v Košiciach, v Nitrianskom kraji zase SOŠ poľnohospodárstva a služieb v Leviciach. V Prešovskom kraji najlepšie vyšla Spojená škola PŠ v Sabinove, v Trenčianskom kraji SOŠ Športová v Starej Turej, Trnavskom kraji Obchodná akadémia v Seredi a v Žilinskom kraji SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline.

Cieľom rebríčka bolo stanoviť prehľad SOŠ, ich imidžu a známosti v regiónoch, kde pôsobia, a poznať potreby personalistov v ich informovanosti. Na otázky odpovedali personalisti, manažment, prípadne majstri odbornej výchovy. Rebríček kvality stredných odborných škôl z pohľadu zamestnávateľov sa realizoval prvýkrát v rámci švajčiarsko-slovenského projektu Úradu vlády SR – Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Viacerí poľnohospodári hlásia nedostatok odborníkov z oblasti techniky.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Stano
Stano
26. január 2015 9:31

Z pohľadu nás poľnohospodárov je veľmi potešiteľné, že medzi najlepšie hodnotenými strednými odbornými školami sú až dve s poľnohospodárskym zameraním – SOŠ v Leviciach a Žiline. Táto skutočnosť priamo vyvracia nekompetentné závery „expertov“ Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR, ktorí nedávno zverejnili štúdiu o medziodborovej mobilite a kvalifikačnej… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
27. január 2015 14:46

To, že sú poľnohospodárske školy aj úspešné každého roľníka poteší. Žiaľ s akou vervou a zápalom sa podarilo z likvidovať agrárne školstvo si zaslúži pozornosť. Aktívny bol hlavne štát a neskôr aj VÚC. Je otázne kedy príde dáky vedátor a začne predkladať koncepciu obnovy toho čo sa zničilo a zdevastovalo… Celý komentár »

Technik
Technik
29. január 2015 12:59

Nedá mi nezapojiť sa do tejto diskusie ktorá sa nesie v tradičnom duchu, za všetko môže niekto iný len nie my, tobôž nie ja! Za to že nefungujú odborné poľnohospodárske školy môže VUC, ministerstvo, štát, a aby som nezabudol samozrejme pán Čarnogurský. Nemáme aj mi poľnohospodári a riaditelia škôl trocha… Celý komentár »