Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Modernizácia fariem by mala začať už tento polrok

Modernizácia fariem by mala začať už tento polrok
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenské poľnohospodárstvo stále čaká na schválenie Programu rozvoja vidieka SR na roky 2014 – 2020. Podľa informácií portálu poľnoinfo.sk, by mal byť dokument Bruselom odobrený do konca februára.

Súťaž o najpopulárnejšiu výzvu minulého programovacieho obdobia by pravdepodobne vyhrala „Modernizácia fariem“. V danom opatrení bolo na sedemročné obdobie vyčlenených viac ako 400 miliónov eur.

Aktuálne sa zrak poľnohospodárov upiera na opatrenie 4.1, ktoré má zaručiť investície do hmotného majetku. Aj v dôsledku presunu prostriedkov z II. do I. piliera, bude ale táto „zásuvka“ disponovať len polovičnou sumou oproti predchádzajúcemu obdobiu.

Podľa predbežných informácií, by mala byť prvá výzva na investície do majetku vyhlásená už v prvom polroku tohto roka. Pôvodný predpoklad pritom hovoril až o roku 2016. Po období investičnej abstinencie sa očakáva, že do výzvy bude vyčlenených niekoľko desiatok miliónov eur.

Podľa predchádzajúcich vyjadrení Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka by mali byť zvýhodnené projekty, ktorých žiadateľ uprednostňuje investície do technologických celkov. Taktiež z dôvodu uspokojenia čo najvyššieho počtu žiadateľov budú zvýhodnené projekty s nižším rozpočtom, ako sme boli zvyknutí v predchádzajúcom rozpočtovom období.

Ďalšou zmenou má byť, že poľnohospodár by už v čase podávania projektu mal presne vedieť, koľko bodov daný zámer získal. Na vyhodnotenie majú byť použité len objektívne kritéria, bez vplyvu externých hodnotiteľov.

Samozrejme, samotná metodika vyhlasovania výziev bude oficiálne otvorená až v čase, keď Program rozvoja vidieka prejde schvaľovaním v Bruseli.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
27. január 2015 14:42

tak ako MPRV SR mení svoje vyhlásenie je na úrovni výmeny ponožiek. To že, sľubovali schválenie PRV do konca bola utópia a dnes je to už len boha pustá lož. Ak sa to schváli do konca marca bude dobre a investície pôjdu podľa toho ako verchuška s agrooligarchami rozhodne. To,… Celý komentár »

farmár
farmár
27. január 2015 17:24

Aj tak sa k dotáciám dostanú len vyvolený.

dikobraz
dikobraz
28. január 2015 13:39

AK by to aj schválili do konca marca. Treba mesiac rátať na odklepnutie metodiky. Máme teda koniec apríla. Výzva by mala byť minimálne 3 mesiace. A tak sme na konci júla… Čiže uprostred dovoleniek… Doteraz PPA Modernizáciu fariem nevyhodnotila skor ako za rok…. A v marci mame volby vazeni…

smerak
smerak
29. január 2015 11:47

nebojte sa do vlieb to stihneme boh vie či tu po volbach ostaneme, ked nam ide o krk aj zazraky sa deju a ukazeme ,ze ako rychlo sa daju čerpať eurofondy