Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Najčastejšie otázky o GMO kukurici v Európskej únii

Najčastejšie otázky o GMO kukurici v Európskej únii
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska únia má jedny z najprísnejších regulácií týkajúcich sa pestovania geneticky modifikovaných organizmov (GMO) na svete. Pestovať sa môžu iba povolené plodiny a aj to na vlastné riziko.

Rada EÚ sa uzniesla, že poskytne svojim členom viac informácii, ako môžu postupovať na svojom území.  Diskutovali o tom aj členovia Európskeho parlamentu. Tu sú najčastejšie otázky a odpovede na ne.

Ako je to s GMO v krajinách EÚ?

Sú povolené pestovať, ale iba tie, ktorých riziko posúdil inštitút zaoberajúci sa bezpečnosťou potravín – European Food Safety Authority (EFSA). Po jeho odsúhlasení môžu členské krajiny povoliť pestovanie. Avšak aj zákazať ho na základe tzv. bezpečnostnej doložky, čo môžu urobiť  vtedy, ak si myslia, že to by mohlo ohroziť životné prostredie či ľudí.

Ktoré GMO sa v súčasnosti v EÚ pestujú?

V súčasnosti je to jediná plodina – hmyzu rezistentná kukurica MON 810 od firmy Monsanto.  Vlani v januári však EÚ neschválila pestovanie hmyzu rezistentnej kukurici Pioneer 1507 z dôvodu, že by to mohlo ohroziť motýle a im podobné živočíchy.

Ktoré krajiny dali zákaz na pestovanie GMO?

Sú to Rakúsko, Bulharsko, Grécko, Nemecko, Maďarsko, Taliansko, Luxembursko a Poľsko. Dôvodom sú spomínané bezpečnostné dôvody.

EÚ chce zmeniť súčasný systém povoľovania pestovania GMO. Čo je dôvodom?

Niektoré krajiny sa dožadujú väčšej slobody pri povoľovaní či odmietaní pestovania GMO. Preto sa Európsky parlament rozhodol zmeniť súčasnú legislatívu a dať členom voľnosť pri rozhodovaní. Krajiny teda budú môcť prijať zákaz aj na základe iných kritérií, ako sú napríklad mestské či krajinné požiadavky, sociálno-ekonomické vplyvy v záujme toho, aby sa vyhli neželateľnej prítomnosti GMO v ďalších produktoch, ale trebárs aj na základe vlastnej farmárskej politiky. Zákaz môže tiež zahŕňať skupiny GMO podľa plodín či iných charakteristík.

Autor článku: Z Európskych parlamentných správ spracovala Jana Janků
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jojo
jojo
3. február 2015 10:03

EU je čo sa tyka polnohospodarstva mimo reality krmia nas gmo sojou tak prečo nemôže aj gmo kukuricou je to len boj chemickych firiem alebo hluposť uradníkov ?Amerika ma jednoduchy system polnohospodarstva“ produkovať zachvílu príde ukrajina potom EU politika polnohospodárstva bude minulosťou možeme zatrávnovat a robiť golfové ihriská a budeme… Celý komentár »