Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

EÚ chce podporiť trh s bravčovým mäsom

EÚ chce podporiť trh s bravčovým mäsom
insert_photoTlačový odbor EK

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že začína poskytovať podporu pre súkromné skladovanie bravčového mäsa, čo má pomôcť oživiť európsky trh s bravčovým mäsom, na ktorý negatívne vplýva ruské embargo na dovoz vybraných európskych potravín.

Návrh EK na zavedenie podpory pre súkromné skladovanie bravčového mäsa vyvolali členské štáty EÚ a začne platiť už začiatkom marca.

Tento krok prispeje k zmierneniu tlakov na trhu s bravčovým mäsom v EÚ vyplývajúcich z kombinovaného účinku ruských dovozných bariér a zvyšovania produkcie bravčového mäsa v EÚ.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan v tejto súvislosti upozornil, že ceny bravčového mäsa sú teraz 20 % pod úrovňou päťročného priemeru.

„Verím, že pomoc určená súkromnému skladovaniu je najúčinnejším nástrojom na riešenie zložitej situácie na trhu. Toto opatrenie stiahne značné množstvo výrobkov z trhu, čo by malo mať za následok stabilizáciu trhu a stabilizáciu finančnej situácie poľnohospodárov,“ uviedol Hogan.

Podľa komisára opatrenie exekutívy EÚ by malo viesť k oživeniu tohto trhu stimuláciou cien. Dodal, že ide o cielené trhové opatrenie v rámci nariadenia o spoločnej organizácii trhov z roku 2013, ktoré umožňuje kompenzácie na časť zásob skladovaných po určité obdobie.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: Tlačový odbor EK

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
stano
stano
26. február 2015 12:39

co ked sa bude skladovat zvysi sa dopyt po bravcovine? to je aka haluz a este sa zvýšia ceny, nevadi však slováci su zvyknuty jest mrazene bravcove cela unia je biznis jak hovedo dávame sankcie rusom a my z penazí danovych poplatníkov ideme dotovat mrazenie bravčoviny ,keby to naš minister… Celý komentár »

farmárPú
farmárPú
26. február 2015 18:43

Náš trh z bravčovým už podporili dosť a to najlepšie ako vedeli zničili ho do základov sem tam nejaká tehlička ostala u nás môžu skladovať a mraziť akurát tak chladený vzduch .

realista
realista
27. február 2015 8:43

Ostáva len jediné nepopulárne opatrenie – kvotácia, alebo nechať padnúť chovateľov – pchanie peňazí do odvetvia chovu ošípaných nebude viesť k ničomu tak ako to očakávam na Slovensku…… (peniaze aj tak skončia v Dánsku)
Ten istý vývoj možno očakávať čo nevidieť aj v mlieku….

agrarnik zHN
agrarnik zHN
1. marec 2015 17:47

Táto forma spoločensko-ekonomického systému je postavená na neokoloniálnej agrárnej politike tak národná politika tu má príchuť vyprážaných snehových gúľ.