Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Diskriminačné podpory mladých farmárov

Diskriminačné podpory mladých farmárov
insert_photoVíťazná fotografia v súťaži IFAJ v roku 2009

Slovenská národná strana (SNS) považuje nastavenie pripravovanej podpory pre mladých farmárov za nesystémové a diskriminačné. Diskriminačné pre tých, ktorí už podnikať začali.

Od roku 2012 dostávajú mladí farmári od vedenia rezortu pôdohospodárstva neúrekom sľubov o budúcej podpore. Vlastnú podporu žiadnu. O tú sa budú môcť uchádzať až od roku 2015. Zo zdrojov programovacieho obdobia 2014 – 2020. Ale nie všetci. Rezort pripravil podpory len pre mladých farmárov, ktorí „vniknú” po vypísaní výzvy. Mladý farmár dokonca nesmie byť štatutárom posledných päť rokov. Čo napríklad samostatne hospodáriaci roľník je.

Podporiť novozačínajúcich farmárov je dôležité. Rovnako, ako udržať pri podnikaní tých, ktorí našli odvahu a začali v posledných rokoch v poľnohospodárstve pracovať. Vzťah pôde a k práci so zvieratami sa nerodí vypísaním výzvy. Cieľom takejto podpory musí byť udržanie mladých ľudí  pri poľnohospodárskej výrobe  dlhodobo.  Najlepšie niekoľko generácií. U farmárov, ktorí už hospodáriť začali, je k tomu najvyšší predpoklad. A najjednoduchšie rozlíšenie špekulácie od poctivej a tvrdej práce. Alebo sa vedenie rezortu domnieva,  že týchto farmárov nepotrebujeme?

O budúcej podpore pre nových farmárov hovoril aj minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek vo štvrtok a v piatok  na krajských informačných dňoch. Záujem o túto informáciu bol veľký, takže môžeme očakávať s vysokou pravdepodobnosťou nasledovný scenár: Pripravovaný návrh ministerstva pôdohospodárstva vytvára priestor pre špekulácie a typ kampaňovitého podnikania v poľnohospodárstve. Pripomína viac marketingové opatrenie ako pochopenie zámerov Komisie EÚ pri zapájaní a podporovaní mladých farmárov v prestarnutej rezortnej štruktúre. Pri biednej situácii na slovenskom vidieku bude významne motivovať aj  podnikateľov s vidinou krátkodobého príjmu. Takých, ktorí budú mať záujem podnikať len päť rokov počas poberania podpory.

SNS preto žiada ministerstvo pôdohospodárstva, aby v pripravovaných vykonávacích predpisoch na poberanie podpôr mladých farmárov, vytvorilo priestor pre všetkých mladých farmárov, ktorí doteraz nemali možnosť uchádzať sa o podporu.

Autor článku: Vladimír Chovan - podpredseda SNS a exminister pôdohospodárstva
Zdroj obrázku: Víťazná fotografia v súťaži IFAJ v roku 2009

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
18 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
farmárPú
farmárPú
28. február 2015 14:07

To ste sa trošku neskoro zobudili . Som mladý farmár, živnosť mám 4 roky a žiadnu pomoc ani podporu som nedostal a tak to vyzerá že dostanem len minimum kvôli týmto dá sa povedať zaujímavým pravidlám slovenskej poľnohospodárskej politiky ,ktoré nahrávajú skôr špekulantom ako poctivým farmárom , pretože úprimne ,… Celý komentár »

Anonym
Anonym
28. február 2015 15:03
top farmar - skutocne
top farmar - skutocne
28. február 2015 15:59

Je to také slovenské, ako to tu vždy bolo, tak to aj bude naďalej, chcete dotácie? Musíte špekulovať, deliť firmy, hľadať mladších bratrancov a sesternice, nesmiete podnikať dlhšie ako 5 rokov, začali ste v 20-ke? máte teraz 25?Snažíte sa dodávať na trh produkty poľnohospodárstva,makáte na pôde,tešíte sa, že si pomôžete… Celý komentár »

PR-manažér
PR-manažér
28. február 2015 20:35

Podpora mladých a malých farmárov je čistý marketing, nič viac. Vo voľbách pomôže, potom sa ukáže.

Mako
Mako
28. február 2015 21:31

to čo sa tu robí u nás na Slovensku to je ale bordel a hnoj .Tak najprv nahuckaju tých mladých budúcich farmárov „nešťastníkov“ že im dajú na začiatok podnikania 70 000 € ak budu podnikať najviac 5 rokov pred schválením projektu .Takže ako vieme tý už takú možnosť nemajú. Dalej… Celý komentár »

123
123
1. marec 2015 0:41

Som zvedavý ako to celé dopadne …

Stano
Stano
1. marec 2015 8:48

Nadviažem na „príspevok 123“, ktorý sa pýta, ako to celé dopadne. Nuž tak, že NIEKTO stratí nervy a podá to na Ústavný súd a vznikne NEISTOTA. Vlado Chovan má opäť a zas pravdu, ak upozorňuje na podmienky pre mladých poľnohospodárov, ktoré sú za hranou pravidiel EÚ alebo minimálne Slovensko „chodí… Celý komentár »

Diskriminovaný farmár
Diskriminovaný farmár
1. marec 2015 9:59

Výstižný a dobrý článok, verím, že čoskoro pán predseda SNS Danko spraví tlačovú besedu na túto tému na TA3, lebo to aké podmienky musí spĺňať mladý farmár a zaregistrovať sa ako SHR až v deň vydania výzvy je nenormálne obzvlášť po tej propagande ktorá tak aktívne prebiehala od roku 2012.… Celý komentár »

Anonym
Anonym
1. marec 2015 10:09

Po roku neostane po Smere ani smrad, len tento neporiadok. Ako to tu uz niekto spomenul, niekto to da na medzinarodny sud, vsetky dotacie sa zastavia a Fico bude z Belize vykrikovat, ako on chcel svojim dobre. A bude mat pravdu, lebo on chce vzdy dobre len SVOJIM.

dikobraz
dikobraz
1. marec 2015 13:04

to Stano: kde je samospráva? Však uplakaný Semančík sa už medzi svojimi nechal počuť že bude novým ministrom…. Zbohom zdravý rozum.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
1. marec 2015 17:40

Vážený dikobraz neviem, kde ste zobrali, že Semančík bude ministrom. Pokiaľ viem aj SPPK kritizovala spôsob podpory mladých farmárov a považuje to za marketingový politický ťah. Je pravdou len to, že je to nastavené pre finančné korporácie aby sa rozbili podniky a malým farmárom dajú lízať zmrzlinu cez sklenený výklad.… Celý komentár »

imre
imre
1. marec 2015 18:51

Vážení přátelé ze Slovenska.Buďte radi,že máte práci.VČechách jsme na tom hodně nápodobně.

marko
marko
2. marec 2015 10:39

Všetkych nas mladych farmarov ktory začali 2014 podnikat oklamal pan Jahnatek kopu hnoja mu vysipat pred ministerstvo

stivko
stivko
2. marec 2015 11:32

Dobrý, tiež robím v poľnohospod. /popri praci/ a konečne som videl akú takú malú nadej ale žial súhlasím s vyššie citovanými .. je to šité pre niekoho tiež som si založil sro vlani preto.. a musím ešte ficovi aj dane platit.. a vzdelanie .. mam ekonomické.. no moji predkovia všetci… Celý komentár »

Chudobný farmár bez pomoci
Chudobný farmár bez pomoci
2. marec 2015 12:58

Zaujíma ma len prečo, sa o to nezaujímajú televízie a noviny, prečo sa nepýtajú na tu diskrimináciu mladých farmárov? Kde sú zrazu zástupcovia mladých farmárov a všetkých poľnohospodárov, veď aj oni za túto situáciu môžu, už roky sme informovaní ohľadom tejto podpory mladým farmárom práve prostredníctvom nich. Aj kvôli ním… Celý komentár »