Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Gabriel Csicsai: Peniaze sú rozdelené nepremyslene

Gabriel Csicsai: Peniaze sú rozdelené nepremyslene
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek so svojimi spolupracovníkmi predstavil dnes farmárom dunajskostredského regiónu program rozvoja vidieka a integrovaný regionálny operačný program na roky 2014–2020.

Na seminári odzneli informácie o financovaní poľnohospodárstva a realizácii trojpilierového systému, o priamych platbách a o treťom národnom pilieri, ktorý bude zamierený na podporu živočíšnej a rastlinnej výroby.

„Prezentujeme tu skladbu, ako rozdelíme do roku 2020 zhruba 5,35 miliardy eur, z čoho pôjde veľká časť do poľnohospodárskej prvovýroby. Zároveň predstavujeme účastníkom mechanizmy a postupy, ako sa k týmto prostriedkom dostanú,“ priblížil minister pôdohospodárstva. Podľa jeho názoru nóvum tohtoročného programovacieho obdobia spočíva predovšetkým v orientácii a stimulácii poľnohospodárov na takzvaného komplexného farmára. „To znamená, že poľnohospodár sa nebude venovať len rastlinnej výrobe, hustosiatym obilninám a energetickým plodinám, ale bude pestovať zeleninu, ovocie, vinič alebo chmeľ. Bude sa venovať živočíšnej výrobe, nakoľko potrebujeme navýšiť stavy hovädzieho dobytka, ošípaných, hydiny, oviec,“ konštatoval.

Dnes odzneli prezentácie o podporách a odborníci poukázali aj na to, v čom spočíva motivácia.

„Motivovať môžu jednotkové podpory. Napríklad v prípade rastlinnej výroby doteraz neboli zemiaky v integrovanej produkcii vôbec podporované. My dávame na podporu jedného hektára 300 eur. Keď hovoríme o produkcii zeleniny poľnej, doteraz konvenčná produkcia mala 50 eur, teraz dávame 120 eur,“ vysvetlil Jahnátek.

Upozornil na to, že v živočíšnej výrobe kravy na mlieko sa podporovali 81 eurami na kus, po novom to bude 379 eur. Podporované budú jalovice, ošípané. Sú tu podpory, ktoré farmári doteraz nedostávali a sú schválené od 1. januára.

„Poľnohospodár sa môže rozhodnúť, aký príjem chce mať v budúcnosti. Zároveň dávame mu aj prostriedky na rekonštrukciu fariem, aby vedel zabezpečiť aj potrebnú techniku a technológiu.“

Podľa ministra informácie o podporách sa prijímajú veľmi priaznivo.

„Je to už tretí informačný deň. Všade je veľká účasť, v Košiciach sa zišlo 440, v Banskej Bystrici 340 farmárov. V Dunajskej Strede prišlo viac ako 300 poľnohospodárov,“ povedal Jahnátek.

Poznamenal, že znevýhodnené oblasti rozvoja vidieka sú ešte nedokončené, nakoľko Brusel nevyšiel v ústrety.

„Tam sme ešte dlžníkom tým poľnohospodárom, ktorí v týchto znevýhodnených oblastiach produkujú,“ uzavrel minister.

Účastník seminára, malochovateľ, poslanec NR SR Gabriel Csicsai (Most-Híd) tvrdil, že peniaze na podporu sú rozdelené nepremyslene.

„Podporujeme to, čo sme si pred 20 rokmi povedali, že netreba. Produkciu litra mlieka, kila mäsa, oproti tomu, aby sme zlepšili technickú vybavenosť farmárov, aby produkcia bola efektívnejšia,“ konštatoval. Csicsai vidí problém v tom, že z druhého piliera sa presúva 20 percent do prvého, a to z časti inovácie. „Napríklad v chove ošípaných nie sme sebestační. Aby ošípaná bola rentabilná, sa musí predať v priebehu jedného roka od jednej prasnice 20 kusov ošípaných. Celoslovenský priemer, okrem zahraničných chovateľov, je 16-17 kusov. Chýbajúce prasiatka sa budú vyplácať, miesto toho, aby sme zmenili technológiu, aby prasnica dokázala porodiť a odchovať 21 kusov,“ ozrejmil Csicsai. Podčiarkol, že v tomto spočíva zásadný rozdiel v ponímaní dotačnej politiky. Financovanie malých farmárov považuje tiež za nevyhovujúce.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Bartek
Bartek
3. marec 2015 6:10

V roku 2015 sme predali na prasnicu 22,5 ks a prečo mi neurobili zisk ???

realista
realista
3. marec 2015 8:50

ad Bartek – a čo prírastok, cena krmív, konverzia, koncentrácia chovu, speňažovanie, t e c h n ó g i a …..???
dotácia na výrobu nič nevyrieši je to len taká „barlička“

farmárPú
farmárPú
3. marec 2015 15:49

Teraz idú podporovať rastlinnú a živočíšnu výrobu , ktorá je na kolenách , ved to je výsmech .

Maximilian
Maximilian
3. marec 2015 23:19

Stále neviem pochopiť jeden fakt, keď si prejdem posledné diskusie. A to tak, čo príspevok to len nárek – so všetkým je problém: zvieratá, pôda, stroje, podpory, odbyt, ceny, pracovná sila, počasie. Tí čo sú v tomto odvetví musia mať zázračné schopnosti, keď toto všetko dokážu zvládnuť. A ďalšia vlna… Celý komentár »

Anonym
Anonym
4. marec 2015 6:31

To Max: To mas v kazdom odvetvi, lamentuju ucitelia, predavaci, bankari, dokonca aj politici, ze im ti predchadzajuci nechali prazdny valov a predsa sa tam drzia. 🙂 U polnohospodarov je navyse ten problem, ze nemozu nechat podu len tak ladom, lebo by ich hned zacali bombardovat rozne urady a nemozu… Celý komentár »

jano
jano
5. marec 2015 19:01

Skôr to beriem ako vyjadrenie názoru ľudí, ktorý sa zaoberajú poľnohospodárstvom. Táto téma je určite rozsiahla. A ak to berie Max tak ,že tu niekto len fňuká je to jeho názor. Skús si porovnať napríklad výkupnú cenu potravinárskej pšenice bola 125Eur /tona. Ak by mala byť reálna k vstupom mala… Celý komentár »

Sebastian
Sebastian
12. marec 2015 16:10

Piše sa tu o podpore jalovíc,ale po návšteve PPA dňa 11.3.2015 mám zmiešané pocity,lebo tam o žiadnej podpore na jalovice nevedia.