Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Rada ministrov prijala zákona o GMO v EÚ

Rada EÚ pre konkurencieschopnosť na dnešnom zasadnutí v Bruseli prijala návrh zákona, ktorý dáva členským štátom Európskej únie právo zakázať alebo schvaľovať pestovanie geneticky modifikovaných plodín (GMO) na ich území.

Rada ministrov tak zopakovala postoj Európskeho parlamentu (EP) z januára, ktorý vychádzal z kompromisu dosiahnutého vlani v decembri medzi vládami členských štátov únie. Inštitúciám EÚ sa tak podarilo uzatvoriť dokument, ktorý bol blokovaný po dobu štyroch rokov.

„Nové pravidlá umožnia členským štátom slobodu voľby: môžu rozhodnúť či chcú, aby sa na ich území pestovali plodiny GMO, alebo nie. Je to v súlade so zásadou subsidiarity a rešpektuje preferencie občanov a poľnohospodárov,“ uviedol v tejto súvislosti lotyšský minister poľnohospodárstva Janis Duklavs, ktorého krajina predsedá polročnému predsedníctvu v EÚ.

Podľa oficiálneho stanoviska Rady nové pravidlá umožňujú krajinám EÚ požadovať, aby ich územie bolo vyňaté z pestovania GMO, ak pestovanie geneticky modifikovaných plodín bude povolené na európskej úrovni. Na druhej strane, členské štáty, v ktorých je pestovanie GMO povolené, sa budú musieť postarať, aby sa zabránilo prípadnej kontaminácii cez hranice ich štátu, do krajín, kde je GMO zakázané.

Nové pravidlá vstúpia do platnosti 20 dní po ich uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie.

Európske krajiny sú v otázke geneticky modifikovaných organizmov, ktoré sú vo veľkom pestované v Amerike či Ázii, rozdelené. Kým napríklad Británia má k GMO pozitívny postoj, ďalšie členské krajiny, vrátane Francúzska a Nemecka, sú proti.

Za posledných 14 rokov boli v EÚ povolené pre pestovanie iba štyri geneticky modifikované plodiny. Iba jedna z nich sa pestuje aj dnes, ide o odrodu kukurice MON810, vyvinutú americkou spoločnosťou Monsanto.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments