Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Nedostatky pri zámene pozemkov má odstrániť novela

Novelou zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku chce skupina poslancov vládneho Smeru-SD odstrániť nedostatky, ktoré sa objavili v praxi pri využívaní aktuálneho zákona. Právnu normu posunulo plénum Národnej rady (NR) SR pri utorkovom (17. marca 2015) hlasovaní do druhého čítania.

Súčasný zákon sa totiž podľa predkladateľov obchádza, a to v dvoch prípadoch. V prvom rade sa zneužíva inštitút zámenných zmlúv, ktorý sa v snahe pomôcť usporiadaniu vlastníctva pozemkov pod budovami vyňal spod tohto zákona.

Katastrálnym odborom sa ale podľa poslancov predkladajú na vkladové konania desiatky zmlúv. V nich sa poľnohospodárske pozemky zamieňajú za hnuteľné veci. Alebo, ak sa nimi aj zamieňa pozemok za pozemok, tak v úplne neprimeraných výmerách. Až tak, že sa zamieňajú hektáre za štvorcové metre. To podľa poslancov svedčí o tom, že je tu snaha obchádzať ustanovenia zákona.

Poslanci tak v novele navrhujú, aby sa zámenné zmluvy doplnili ako ďalší typ zmlúv, ktoré podliehajú postupu podľa tohto zákona, ak sú ich predmetom poľnohospodárske pozemky.

Druhým prípadom zneužívania súčasného zákona je podľa poslancov využívanie ustanovenia, podľa ktorého možno status blízkej alebo príbuznej osoby preukazovať nielen verejnými listinami, ale aj čestným vyhlásením. Katastrálne odbory okresných úradov tak majú každodenné skúsenosti s tým, že sa čestné vyhlásenia určené na tento účel zneužívajú. Preto navrhujú toto ustanovenie zo zákona vypustiť.

Účinnosť zákona navrhujú poslanci od 1. júla 2015.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
23. marec 2015 6:47

Tento boj vládnej svoloče proti drobným zlodejíčkom a špekulantom vysoko oceňujem. No poteší to penťákov, kmotríkov a pórikov, ktorým sa posilnia pozície nakoľko je pravda a spravodlivosť na strane peňazí – to svedčí aj o morálnej kríze spoločnosti, kde končí inštitút čestného prehlásenia tam začína fungovať inštitút silnejší pes ………………………….