Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Psychologická hranica bola pokorená

Psychologická hranica bola pokorená
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Za ostatných 12 mesiacov sme na Slovensku zaznamenali pokles cien surového kravského mlieka o 6 centov za kilogram. Aktuálne sa ceny dostali pod psychologickú hranicu 30 centov, čo je veľká hrozba pre slovenský sektor mlieka.

„Pri priemerných výrobných nákladoch na mlieko na úrovni cca 40 centov a podpore 3,8 až 4,8 centa na kilogram, vzniká prvovýrobcom pri súčasnej úrovni nákupných cien strata vo výške 5,2 až 6,2 centa na kilogram mlieka,“ povedala Margita Štefániková, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.

Slovenskí prvovýrobcovia trvalo dostávajú za surovinu o 3 až 4 centy menej, ako ich európski kolegovia. Zástupcovia spracovateľského priemyslu udávajú ako dôvod nízkych nákupných cien tlak obchodných reťazcov a zneužívanie ich dominantného postavenia na trhu.

„Analýzy SZPM odhaľujú skutočnosť, že napríklad za posledný rok narástla na 1,5% trvanlivé mlieko obchodná marža až o 3,70 centov na kilogram mlieka, čo predstavuje nárast až o 20%,“ hovorí Margita Štefániková.

Dnešná (19. marca 2015) Rada SZPM skonštatovala, že tieto skutočnosti oslabujú konkurencieschopnosť sektoru prvovýroby mlieka na Slovensku a sú vážnou hrozbou pre jeho budúcnosť po zrušení mliečnych kvót.

Rada Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka preto prijala určité odporúčania, ktoré by mohli prispieť k zlepšeniu aktuálneho stavu.

„Takýmto opatrením by mohla byť regulácia dodávok mlieka na európskej úrovni pri vzniku krízy na trhu s mliekom v EÚ spôsobenej nadprodukciou mlieka,“ povedala Margita Štefániková a ďalej dodala, že rast spotreby mlieka vo svete je približne dve percentá ročne. V Európskej únii ale spotreba stagnuje, čo je predpoklad, že každé navýšenie produkcie mlieka v EÚ nad úroveň spotreby spôsobí nadprodukciu a následné zníženie cien.

„Nadprodukcia mlieka by sa mala realizovať na svetových trhoch. Z hľadiska zachovania rovnováhy na trhu je však reálna len produkcia do výšky spotreby. Preto by sa mali v EÚ prijať účinné opatrenia, ktoré by v čase nadprodukcie mlieka riešili zníženie dodávok mlieka tých krajín, ktoré navýšili dodávky mlieka a to podľa toho, akou mierou k tejto nadprodukcii prispeli,“ tlmočí stanovisko Rady SZPM M. Štefániková.

Ďalším navrhovaným opatrením by bolo stanovenie minimálnej ceny nákupnej ceny mlieka, ktorá by bola na úrovni priemerných nákladov na výrobu mlieka v EÚ a mal by byť aktualizovaná polročne.

„K zvýšeniu bezpečnosti prvovýrobcov prostredníctvom “záchrannej siete” EÚ je potrebné zvýšiť intervenčnú cenu mlieka a mliečnych výrobkov, ktorá je v súčasnosti len na úrovni cca 60 % výrobných nákladov prvovýrobcov,“ hovorí M. Štefániková.

Situáciu by pomohlo upokojiť aj znovuzavedenie exportných dotácií, zlepšenie transparentnosti v reťazci prvovýrobca – spracovateľ – obchod, alebo podpora riadenia rizík.

„Znamenalo by to podporu na poistenie príjmov prvovýrobcu mlieka, čo by obsahovalo poistenie proti výkyvom cien, výkyvom výrobných nákladom, extrémnym výkyvom počasia, chorobám zvierat, prípadne ďalším nepriaznivým udalostiam,“ dodala M. Štefániková.

Autor článku: podľa podkladov SZPM spracoval Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
14 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Mako
Mako
19. marec 2015 19:33

A to nie je ešte všetko do tuhého ešte len pôjde!!!

Marek
Marek
20. marec 2015 6:33

Obchodnici neskutocne zarabaju, ale to nikto nepovie.

top farmar
top farmar
20. marec 2015 13:33

Prídem do obchodu a na pulte iba vápnová voda za 1,10…kedy začnete konečne plniť mlieko do spotrebiteľských obalov a dodávať do obchodov, národ hladuje a vy plačete, že padajú ceny,ale jediné čo padá je vaša schopnosť podnikať. Nadojíte mlieko a čakáte kto príde a koľko vám za neho dá, už… Celý komentár »

 Lubo
Lubo
20. marec 2015 15:37

Zistite si aké náklady na 1kg mlieka majú poľnohospodári v Čechách , Poľsku a Maďarsku !

Re: top farmar
Re: top farmar
20. marec 2015 15:38

To akoze polnohospodar ma byt aj vyrobca, aj spracovatel aj obchodnik? Dobre tomu rozumiem?

Anonym
Anonym
20. marec 2015 17:12

no áno top farmár to je teda prekvapenie čo!vyrobit pridať hodnotu a za ´konkurenčnůcenu cenu výhody bez prepravy vyhnať konkurenciu z domáceho trhu!nuž musel by si ces zimu a aj miesto čakaní do žatvu niečo stále robiť a to je neprekonatělný problém

realista
realista
20. marec 2015 18:45

bezmennému…. a všetkým s prepáčením polobláznom čo vidia záchranu v malých prevádzkach a predávaní napr. mlieka do bedeniek: Človek niekedy dávno vymyslel deľbu práce – treba sa toho držať – že sme si dovolili zlikvidovať spracovateľský priemysel to je iný problém, to o čom hovoríte je akoby si Wolkswangen si… Celý komentár »

Marek
Marek
20. marec 2015 19:40

Ved bezmenny moze zalozit farmu aj s mliekarnou a moze vsetkym ukazat, ako sa to robi. Ale pravepodobne to bude len velkohuby statny cecok, ktory v zivote dokazal akurat tak nic.

Anonym
Anonym
20. marec 2015 20:30

nuž vy na rozdiel od Wolkswagena máte tů bańu prenajatů od ľudí a nemusítě ju kopať pominiem nájomné -deľbu práce sme mali v RVHP a fungovalo to dlho pretože nebola konkurencia a tá vás těraz prekvapila keď že něje komu dávať a vy trvátě dalej na deľbe práce!! to je… Celý komentár »

top farmar
top farmar
21. marec 2015 8:12

Výrobca nemusí byť obchodník, ale výrobca musí byť spracovateľ, pokiaľ si myslíte, že v súčasnej dobe stačí vyrobiť výrobok do polovice a niekto je povinný ho od Vás kúpiť, kúpiť tu vašu nedokončenú výrobu, tak ste zaostalí a naivní, pripomínate mi stredovek. Aký je problém to mlieko spracovať, zabaliť do… Celý komentár »

Marek
Marek
21. marec 2015 8:43

Niektoru cudaci si fakt myslia, ze pestovatel kavy ju aj prazi, ze pestovatel kakaovych bobov vyraba bonbony a oceliar vyroby lokomotivu, lebo top farmar povedal… ach, svata prostoto…
Takze farmar bude mat masiarsto, mliekaren, pekaren,konzervaren, lebo top farmarovi preplo.

Maximilian
Maximilian
22. marec 2015 23:18

SZPM dokáže len dlhodobo robiť analýzy a zvyčajne len negatívne. Ale čo už, je to len ďalšia zbytočná štatistická organizácia, ktorá vydáva stanoviská po chuti fňukajúcim poľnohospodárom, pre nich je to voda do mlyna, ako majú ťažké podmienky v odvetví. Aj samotná výroba mlieka, bez pridania ďalšej hodnoty do neho… Celý komentár »

Anonym
Anonym
23. marec 2015 17:43

presná analýza stavu a systému

agrarnik zHN
agrarnik zHN
27. marec 2015 13:10

Aktuálna cena nakupovaného mlieka je v Lotyšsku 0,22€ a v Chorvátsku 0,34€ mliekarenstvo je na hranici krachu. Ruský trh padol a prebytky mlieka nie je kde umiestniť. Južná Kórea so svojim trhom nás nezachráni.EÚ je v úzkych. Na kvóty treba čím skôr zabudnúť a nájsť treba nový vyvážený model chovu… Celý komentár »