Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Prichádzajúce peniaze nestačia na obnovu starej techniky

Prichádzajúce peniaze nestačia na obnovu starej techniky
insert_photo

Inovatívne technológie v poľnohospodárskej technike a mechanizácii predstavuje medzinárodný poľnohospodársky veľtrh Agrosalón na nitrianskom výstavisku Agrokomplexu.

Prezentuje sa na ňom vyše 150 firiem zo Slovenska, z Česka, Maďarska, Poľska, Nemecka, Rakúska či Talianska. Podľa Jána Jecha, prezidenta Agrionu – Združenia dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR, ktoré je spoluorganizátorom veľtrhu, je slovenských výrobcov poľnohospodárskej techniky žalostne málo. Na veľtrhu prezentuje spoločnosť Greenpon Poniky prvý samochodný slovenský postrekovač na talianskom podvozku Mazzotti. Svetlá výška stroja je od 140 do 170 centimetrov, zaujímavosťou sú ramená postrekovača, ktoré dosahujú rozpätie 36 metrov.

„Slovenský výrobca ho vyrobil v spolupráci s talianskou firmou. Je to prvý kus, uvidíme, či sa táto spolupráca rozvinie, no vyzerá to sľubne,“ skonštatoval Jech.

S novinkou prišiel do Nitry aj výrobca sejačiek z Hlohovca. Prezentuje osemmetrovú sejačku, určenú na sejbu hustosiatych plodín. Stroj vyrába PD Hlohovec a je najvýkonnejším v portfóliu tohto slovenského výrobcu.

Podľa Jecha je súčasná situácia v obnove poľnohospodárskej techniky na Slovensku problémová. Väčšina strojov v prvovýrobe je staršia ako 10 až 12 rokov, obnovených by malo byť 40 až 60 % techniky podľa kategórií.

„Peniaze, ktoré do obnovy techniky prichádzajú, nestačia ani na pokrytie jednoduchej obnovy, už vôbec nie na nejaký rozvoj,“ tvrdí Jech.

Prioritne treba podľa jeho názoru obnoviť traktory, stroje pre živočíšnu výrobu a v rámci rastlinnej výroby stroje na výrobu krmív.

Technický skúšobný ústav pôdohospodársky v Rovinke vyčíslil, že na jednoduchú obnovu poľnohospodárskej techniky sú potrebné investície vo výške 300 miliónov eur ročne. V Programe rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020 sa aktuálne nachádza 227 miliónov eur určených na modernizáciu poľnohospodárskej prvovýroby.

„Spolu s kofinancovaním poľnohospodára nestačia vyčlenené prostriedky ani na ročnú obnovu poľnohospodárskej techniky,“ skonštatoval Juraj Huba z Agrionu, podľa ktorého sa vlani predalo 666 nových traktorov s výkonom nad 50 konských síl, kým v predchádzajúcom roku to bolo 890 nových strojov. Pre porovnanie, v susednej Českej republike sa vlani predalo 2450 traktorov. Ešte pred desiatimi rokmi bolo na Slovensku vyše 25.000 traktorov, v súčasnosti ich je zhruba 19.000.

„Sú síce výkonnejšie, no celkový počet strojov klesá. Poľnohospodári sa pritom zaujímajú najmä o najlacnejšie typy strojov, technologické vychytávky sú pre nich pridrahé,“ tvrdí Huba.

Európske fondy výrazne pomohli obnove poľnohospodárskej techniky na Slovensku najmä v rokoch 2008 až 2009, kedy sa priemerný vek strojov v rastlinnej a živočíšnej výrobe znížil. Po tomto období sa už situácia neopakovala, pretože väčšina finančných prostriedkov určených na sedemročné obdobie sa vyčerpala práve v týchto dvoch rokoch.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments