Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

PD Žemberovce dosahuje stratu pri chove oviec

PD Žemberovce dosahuje stratu pri chove oviec
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Chov oviec v Poľnohospodárskom družstve (PD) Žemberovce v okrese Levice je napriek veľmi dobrým produkčným a chovateľským výsledkom stratový. Družstvo stráca na jednej ovci 60 až 70 eur, pričom stratu vykrýva z rastlinnej výroby, skonštatoval predseda družstva Milan Halmeš.

„Napriek tomu chceme tento chov udržať kvôli zamestnanosti v regióne, ale aj krajinotvorbe,“ skonštatoval Halmeš.

V súčasnosti chovajú na družstve v Žemberovciach 880 bahníc. Starajú sa o ne štyria stáli zamestnanci a jeden sezónny pracovník. Družstvo zamestnáva celkovo 80 ľudí, obhospodaruje 3000 hektárov poľnohospodárskej pôdy, 75 hektárov vinohradov a šesť hektárov ovocných sadov. Okrem bahníc chová 350 dojníc a 1000 kusov hovädzieho dobytka.

Na taliansky trh predáva PD Žemberovce ročne 750 veľkonočných jahniat, ďalších 120 smeruje na domáci trh.

„Doma väčšinou tieto jahňatá skončia ako živé ‚kosačky‘ v záhradách a sadoch,“ povedal Halmeš.

Spotreba jahňacieho mäsa je na Slovensku nízka, ročne dosahuje zhruba 150 až 200 gramov na osobu. Nákupná cena veľkonočných jahniat sa pohybuje od 2,50 do 2,80 eura za kilogram živej váhy.

„Stratu z chovu oviec by sme teoreticky mohli znížiť buď zvýšením úžitkovosti, tam však veľký priestor nevidím, alebo zvýšením tržieb za jednu ovcu,“ povedal Halmeš.

V prvom prípade by sa podľa jeho slov mohla zvýšiť úžitkovosť o maximálne 10 až 15 litrov, čo by zodpovedalo sume 10 až 15 eur. Reálnejšie by bolo zvýšiť tržbu na jednu ovcu.

„Je však problém zvýšiť cenu o euro až 1,50 eura,“ tvrdí predseda družstva.

Žemberovské ovce vyprodukujú ročne vyše 50.000 litrov ovčieho mlieka, ktoré družstvo predáva Bryndziarni a Syrárni Zvolenská Slatina. Ceny, za ktoré chovatelia vedia predať ovčie mlieko, sa pohybujú v závislosti od sezóny. Kým v 1. štvrťroku dosahuje cena za liter 1,20 eura, v letnom období sa znižuje na 1,05 eura a v zimnom období stúpne na 1,40 eura za liter. Stratový je aj predaj tretieho produktu, ovčej vlny.

„Ekonomicky je pre nás ovčia vlna nezaujímavá. Nie je u ňu záujem, sú tu veľké dovozy vlny z Austrálie, Oceánie. Zinkasujeme za ňu 1000 eur, strihanie nás stojí 1200 eur, no treba ho urobiť.

Chov oviec v PD Žemberovce má dlhoročnú tradíciu, ovce sa v regióne chovali na gazdovských dvoroch už pred vznikom družstva. To nadviazalo na chovateľské skúsenosti a najmä v 80. rokoch minulého storočia dobudovalo ovčíny pre ustajnenie 1000 oviec. V roku 1999 získalo PD Žemberovce štatút šľachtiteľského chovu plemena cigája. Družstvo sa venuje aj predaju plemenných baranov. Na plemenných trhoch každoročne predstavuje zhruba 30 plemenných baranov, ktoré nemá problém predať.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jozef
jozef
26. marec 2020 11:37

dobry den,predavate este jahnacinu,mal by som zaujem…Kedy by som mohol prist si kupit…
Dakujem

Juraj
Juraj
26. marec 2020 14:03
Odpoveď na  jozef

Tiež mám zaujem o jahnacinu ,nikde som o vás nenasiel ziadne podrobnosti…Mate aj predajnu?

Klára Nagyová
Klára Nagyová
14. apríl 2020 18:44

Dobrý deň!
Mám záujem o jahňacie, alebo baranie mäso.

realista
realista
15. apríl 2020 5:47

Všetkým záujemcom o mäso oviec odporúčam skúsiť:

https://zchok.sk/forum/predaj/