Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Cena mlieka neklesá podľa predstáv spracovateľa

Cena mlieka neklesá podľa predstáv spracovateľa
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Madeta je s obratom takmer 200 miliónov eur najväčšou mliekarňou v Českej republike. Milan Teplý, majiteľ tejto juhočeskej mliekarne, si myslí, že odstránenie kvót zvýši v Európe produkciu.

„Podľa môjho názoru v Nemecku, Holandsku a Belgicku stúpne produkcia surového kravského mlieka a vznikne potreba odbytových možností v rámci Európskej únie a exportu mimo nej. A tieto štáty budú na exportných trhoch veľmi agresívne,“ uviedol Milan Teplý pre Mladú frontu Dnes.

Podľa jeho informácií sa cena mlieka v severnom Nemecku približuje k úrovni 25 centov (7 Kč). Českí poľnohospodári však speňažujú produkciu za 33 centov (9 Kč).

Chovatelia v danom regióne sú dostatočne silní, aby dokázali najmä vďaka aktívnej pomoci odbytového družstva JIH, udržať čo najvyššiu nákupnú cenu.

JIH má pod kontrolou viac ako 17 percent českého trhu s mliekom a vlani utŕžilo takmer 180 miliónov eur. Tržby družstva medziročne stúpli o viac ako 25 miliónov eur. Odbytová organizácia združuje viac ako 200 producentov s dennou výrobou vyššou ako 1000 litrov mlieka. Do juhočeskej Madety smeruje najväčšia časť produkcie a to až 44 percent.

„Snažíme sa byť neagresívny, ale niekde to musí skončiť. Poľnohospodári sa musia prispôsobiť trhu. Mlieko sa buď suší, alebo predáva ako trvanlivé mlieko do škatúľ. V prípade trvanlivého mlieka je to ešte rentabilné, ale v prípade sušenia strácame na tone 800 eur. Z toho vyplýva, že buď to mlieko od poľnohospodárov nikto nebude chcieť, alebo iba za nižšiu cenu,“ hovorí Milan Teplý a poukazuje na príklad mliekarne v Klatovech, ktorá je vo francúzskom vlastníctve.

„Vedenie tejto mliekarne dostalo z Francúzska pokyn, že za týchto podmienok sa nesmie nakupovať ďalšie mlieko a budú dovážať zahustené mlieko z Francúzska. Pokiaľ by to isté urobila Madeta, tak nechcem počuť ten krik, ktorý by nastal. My však len veľmi ťažko spracujeme to, čo máme podložené zmluvami. Dôvody pritom nie sú kapacitné, ale cenové,“ povedal Milan Teplý.

Mliekarne Madeta sa priamo dotklo aj obmedzenie exportu do Ruskej federácie. Mesačne vyvážala na tamojší trh 60 ton syru Niva.

Autor článku: Juraj Huba - podľa idnes.cz a ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments