Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Nie je pšenica ako pšenica, ozrejmí jej šľachtiteľ

Nie je pšenica ako pšenica, ozrejmí jej šľachtiteľ
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V rámci cyklu stretnutí s osobnosťami vedy a techniky Veda v centre sa dnes v Piešťanoch uskutoční prednáška Nie je pšenica ako pšenica. Jej hosťom bude dlhoročný šľachtiteľ pšenice, odborník na vedecké šľachtiteľské programy tejto plodiny Ľubomír Rückschloss z Výskumno-šľachtiteľskej stanice Vígľaš – Pstruša.

Stretnutie so širokou verejnosťou je naplánované na 17. hodinu v Art Jazz Gallery Kursalonu, vstup je voľný.

Záujemcovia sa môžu dozvedieť všetko o tradičnej i netradičnej pšenici siatej, o tom, že šľachtenie je beh na dlhé trate, ale prináša benefit konzumentovi, o pšeniciach dúhových, tvrdých i špaldových, o tom, aký pšenica prináša prospech nášmu organizmu, ale aj o tom, ako môže škodiť alergikom. Ľubomír Rückschloss je i tvorcom mnohých zaujímavých odrôd pšenice s netradičnými a zdraviu prospešnými vlastnosťami a bude rozprávať aj o tom.

Pšenica je jedna z najrozšírenejší plodín na Slovensku i vo svete. Chlieb a produkty z nej sa stali neodmysliteľnou súčasťou jedálnička, ešte donedávna pokrývali 35 % energetickej spotreby populácie, 56 % spotreby sacharidov, 35 % spotreby bielkovín a 10 % spotreby tukov. Kým v roku 1990 spotreboval občan Slovenska ročne približne 116 kg obilnín vo forme múky, v roku 2014 to už bolo o 30 % menej. Dôvodom je trend racionálnej výživy, ktorý hlása odopierať si chlieb.

No dnešná pšenica nie je plná iba škrobu, ale obsahuje aj vysokú porciu potravinovej vlákniny a jej zložiek ako rezistentný škrob alebo beta-glukány, ktoré chránia pred civilizačnými ochoreniami. V zrne sa nachádzajú aj prírodné farbivá, vitamíny a minerálne látky, ktoré v dnešných časoch stresu a hektiky držia naše telo vo forme. Pšenica sa dnes šľachtí, aby mala pridanú hodnotu reprezentovanú vysokým obsahom biologicky aktívnych látok so zdraviu prospešným účinkom na ľudský organizmus a popritom aby bolo jej pestovanie pre pestovateľa výnosné, bez zbytočných vstupov formou hnojív a postrekov.

Prednášku v rámci cyklu Veda v centre pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany v spolupráci s Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR v Bratislave. Informovala o tom Monika Vozárová z centra.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments