Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Europoslanci z agrovýboru hlasovali o postoji k TTIP

Europoslanci z agrovýboru hlasovali o postoji k TTIP
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Texas

EÚ sa musí snažiť o dosiahnutie ambicióznej a vzájomne prospešnej transatlantickej dohody so Spojenými štátmi o obchode a investíciách (TTIP), ktorá zaručí zachovanie súčasného európskeho modelu poľnohospodárstva, normy EÚ pre bezpečnosť potravín a ochranu európskych výrobkov so značkou kvality.

K tejto výzve dospeli v utorok (14.4.) poslanci Európskeho parlamentu (EP) po hlasovaní vo Výbore pre poľnohospodárstvo (AGRI).

„Toto hlasovanie je rozhodujúcim momentom vo výbore pre poľnohospodárstvo. Naša pozícia zohľadňuje rôzne obavy týkajúce sa bezpečnosti potravín, ochrany európskych spotrebiteľov, zdravia zvierat a rastlín a životných podmienok zvierat. Ale zameriava sa aj na možnosti, ktoré by mohli vyplynúť z prípadnej dohody,“ povedal na adresu TTIP jeden z parlamentných spravodajcov pre túto oblasť, taliansky socialistický poslanec Paolo De Castro.

Podľa neho ak by bola TTIP vyvážená dohoda, mohla by posilniť postavenie Európy na celosvetovom poľnohospodársko-potravinárskom trhu a urobiť z EÚ popredného svetového hráča v tejto oblasti.

De Castro uviedol, že hlasovanie výboru AGRI naznačilo, že EÚ má jasné požiadavky v rámci prebiehajúcich rokovaní s USA, ale netreba zabúdať, že odbúranie colných bariér pre európske potraviny bude veľkým plusom.

„Musíme udržiavať naše vysoké štandardy pre výrobu potravín a dobrých životných podmienok zvierat. Musíme brániť odvetvia, ktoré môžu byť ohrozené, bolo by však naivné, keby sme nevideli výhody vyplývajúce z odstránenia colných bariér pre výrobky z EÚ. Nemali by sme byť zahľadení do seba, ale namiesto toho byť pozitívni pri skúmaní maximálneho využitia ponúkaných možností,“ povedal v tejto súvislosti druhý parlamentný spravodajca pre túto otázku, britský konzervatívny poslanec James Nicholson.

Členovia výboru AGRI v stanovisku pre Výbor EP pre medzinárodný obchod (INTA) zdôraznili, že odvetvie poľnohospodárstva sa nesmie používať ako tromf pri vyjednávaniach o zabezpečení prístupu na americký trh pre ostatné odvetvia.

Členovia výboru AGRI zároveň trvajú na tom, že investorská doložka zaoberajúca sa riešením sporov medzi súkromnými investormi a štátom (ISDS) nesmie narúšať zvrchované práva EÚ alebo jej členských štátov.

Stanovisko výboru pre poľnohospodárstvo prevezme výbor INTA, ktorý má na starosti vypracovanie oficiálneho postoja Európskeho parlamentu pre rokovania o TTIP. Hlasovanie v INTA o tejto otázke sa očakáva začiatkom mája.

Slovenskí europoslanci nie sú priamymi členmi ani jedného z dvoch uvedených výborov – AGRI a INTA.

Autor článku: Jaromír Novák - spravodajca TASR v Bruseli
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Texas

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments