Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Európska banka poskytla SR za štyri roky 3,229 miliardy eur

Európska investičná banka (EIB) poskytla Slovensku za posledných päť rokov (2010 – 2014) 3,229 miliardy eur, z toho vlani 556 miliónov eur a na tento rok plánuje investovať ďalšiu asi 1 miliardu eur.

Investície za obdobie štyroch rokov smerovali do energetiky (13 %), dopravy a telekomunikácií (14 %), vodohospodárstva, odpadových vôd, tuhého odpadu a rozvoja miest (22 %), priemyslu, služieb, poľnohospodárstva (15 %), vzdelávania a zdravotníctva (5 %) a na veľké projekty malých a stredných podnikov bolo určených 31 % z 3,229 miliardy eur.

Celkom v roku 2014 EIB investovala 19,1 miliardy eur do podpory riešení v oblasti klimatických zmien. Na podporu inovácií a skúseností vrátane digitálnej infraštruktúry v Európe išlo 14,7 miliardy eur. Na podporu kľúčovej strategickej infraštruktúry v sektore dopravy a energetiky, ako aj mestskej infraštruktúry v Európe išlo celkom 20,6 miliardy eur. Celkový objem úverov EIB za obdobie štyroch rokov bol 77 miliárd eur, z čoho 69 miliárd smerovalo do krajín EÚ. Sumou 25,5 miliardy eur podporila banka malé a stredné podniky a stredne kapitalizované podniky v Európe. Na svoj program Investícií pre mládež, skúsenosti a zamestnanosť ľudí v EÚ vyčlenila 13 miliárd eur.

Európsky investičný fond (EIF) ako špecializovaná súčasť EIB, ktorá poskytuje riešenia v oblasti rizikového kapitálu na podporu malých a stredných podnikov a stredne kapitalizovaných spoločností a na presadzovanie inovácií v Európe, v roku 2014 vyčlenil 3,3 miliardy eur. Suma je určená na podporu podnikateľskej činnosti, čo prinesie približne 14 miliárd eur kapitálu.

Pre Slovensko vyčlenil EIF v roku 2014 sumu 49,3 miliónov eur na dve operácie vlastného imania a dve záručné operácie, čo má priniesť malým a stredným podnikom približne 50 miliónov eur, ktoré sú určené na financovanie vlastného imania s vysokým rastom, 36,6 miliónov eur je určených na nové pôžičky s lepšími prístupovými podmienkami.

EIB zabezpečuje dlhodobé úverovanie „zdravých projektov“, jej vlastníkmi je 28 členských štátov EÚ. Na dosiahnutie čo najväčšieho hospodárskeho rastu a vzniku pracovných miest sa zameriava na štyri prioritné oblasti: inovácie a zručnosti, malé a stredné podniky, oblasť klímy a strategickú infraštruktúru v EÚ. Informácie TASR poskytla tlačová kancelária EIB so sídlom v Luxemburgu.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments