Zadajte hľadaný výraz

Názory a komentáre Z domova

Obrovskú krízu nevyriešia ani štedré európske peniaze

Obrovskú krízu nevyriešia ani štedré európske peniaze
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Odpočet vlády v oblasti poľnohospodárstva vzbudil v diskusii pod článkom smršť príspevkov. Pravdepodobne preto, že splnenie menovaných bodov nebolo nijako pripomienkované odbornou verejnosťou. V duchu príslovia, kde veľa dymu, málo ohňa, sa naši páni pochválili, pritom odvetvie už dávno nehorí.

Je zadupané vnútornými problémami, ktorých výsledkom je neustála strata jeho ekonomickej veľkosti. Počtom zamestnancov v rezorte sa dostávame na úroveň okresného mesta a ekonomickou silou sme marginálnou oblasťou národného hospodárstva. Pravdepodobne aj tento rok sa výsledok hospodárenia našich roľníkov bude pohybovať plus mínus okolo nuly. U našich západných susedov pritom poľnohospodárstvo v minulom roku prinieslo 23 miliárd českých korún zisku!

Náš stav nekorešponduje so zaklínadlami – zamestnanosť, rozvoj vidieka, vyššia pridaná hodnota, alebo finalizácia produkcie. Stali sa frázami, ktoré absolútne neodrážajú reálny stav v rezorte.

Ten prechádza koncentráciou vlastníctva poľnohospodárskych subjektov, ktorá bude mať za následok vytvorenie niekoľkých silných domácich a zahraničných skupín. Tie ovládajú a budú ovládať významnú časť najmä intenzívnych oblastí Slovenska. Tento stav je logickým vyústením transformácie poľnohospodárskych družstiev a odchodu generácie, ktorá sa na jej príprave podieľala, do dôchodku. Celospoločenským záujmom by malo preto byť vytvorenie podmienok pre najzraniteľnejšiu skupinu hospodárov na pôde. Ide zväčša o podniky obhospodarujúce menšie výmery, ktorých hlavným motorom je entuziazmus. Mladých poľnohospodárov, ktorí hľadia na svoju prácu cez rozdielnu optiku, ako ich niekedy aj o dve generácie starší kolegovia. Pekná myšlienka, ako je podpora mladých sa dokáže sprzniť neodbornosťou, alebo skôr chamtivosťou iných?

Aj napriek trojčlenkou dopočítanej koncepcie našej budúcej osemdesiatpercentnej potravinovej sebestačnosti už dnes vidíme, že udržať aj súčasný stav bude viac ako zložité. Nič nenasvedčuje tomu, že rozpad vnútorného trhu v chove ošípaných ustane. Kravy z našich pasienkov a maštalí nezmiznú. Len potreba pracovnej sily prudko poklesne. Z kráv mliečnych sa stanú pasúce – bez trhovej produkcie mlieka.

Súčasná vzdelanostná úroveň v rezorte, kde stredné odborné školstvo riadia Vyššie územné celky bez metodického a odborného zásahu nášho rezortu nenapĺňa optimizmom na blízku zmenu. Nitrianska vysoká škola by názov poľnohospodárska najradšej vymazala zo svojich odborov a možno aj z názvu. Nie je to IN. Spolu so systémom súčasného celoživotného vzdelávania sme sa dostali do stavu, že priemernú päťtonovú úrodu hustosiatych obilnín sme naposledy prekonali v roku 1991. Dosť smutné vzhľadom na to, že sejeme s navádzaním na riadok cez satelit, máme kvalitné osivá a počas druhej polovice januára a februára, nenájdete v Nitre jeden voľný utorok, alebo štvrtok, kedy by sa nekonal firemný seminár určený pre rastlinnú výrobu.

Kde je chyba, že nás netlačí intenzifikácia a vo svojom podnikaní nemyslíme najmä na odbyt? Začnime tvorbou vertikál vo forme odbytových organizácií výrobcov a svoju snahu zavŕšme finalizáciou produkcie. Tento stav ale musí niekto koordinovať. Nevniká samovoľne. Žiaľ, aj v tak dôležitom dokumente, ako je strednodobá koncepcia, je otázka odbytu marginálna. Dôležité je vyrobiť tisícky ton mäsa a vagóny pšenice. Podnikateľské prístupy sú až pričasto založené na Ad hoc riešeniach bez analýz a dlhodobých riešení. K zmene potrebujeme neustále získavať nové poznatky, nové prístupy a nové technológie. Dostávame sa znova k vzdelanostnej úrovni v našom rezorte. Ten prekonáva obrovskú krízu, ktorú nevyriešia ani štedré európske prostriedky.

Aj pri nich totiž často myslíme na rezort až v druhom rade. Výsledkom je, že nový Program rozvoja vidieka je už schválený, ale napríklad na stroje a technológie ešte veľkú časť finančných prostriedkov vyčerpáme pomocou starých pravidiel. Áno tých, ktoré stvorili externých hodnotiteľov. Otázka znie, načo sme podstupovali siahodlhé diskusie o spravodlivom nastavení čerpania podpôr z nového programovacieho obdobia, keď hráme podľa starých „subjektívnych“ nôt?

Ak pán predseda vlády odpočítava aktuálny stav v sektore podľa podkladov rezortného ministerstva, potreboval by opozíciu. Opozíciu, ktorá nesedí s rezortným ministrom za jedným predsedníckym stolom, ale ktorá ponúka na stôl riešenia problémov. Vtedy by sa pravdepodobne nepodpísal pod dokument, ktorý je na smiech. Vzťah k poľnohospodárstvu sa neprejavuje len demonštratívnym mrvením kláskov a otvorením poľných dní.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
31 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
bps
bps
18. apríl 2015 12:09

Vinikajúci článok pán Huba, ešteže máme Vás a pána Urbánika…Ďakujeme:-)

analytik
analytik
18. apríl 2015 12:22

Pán Huba, váš článok ma potešil a zároveň aj zarmútil. Potešil preto, lebo ste vystihuje súčasnú podstatu marazmu, v akom sa sektor nachádza. Trojčlenka použitá v koncepcii a z nej naprojektované „nábehové krivky“ jednotlivých sektorov poľnohospodárstva vzbudzujú skôr úsmev, ako dôvod na hlbšie zamyslenie. A prečo ma článok zarmútil? Nuž… Celý komentár »

Jana
Jana
18. apríl 2015 16:16

Veľmi dobre napísané. A k tomu vzdelávaniu na Poľnohospodarskej univerzite-presné. Oni vôbec nevzdelávajú budúcich poľnohospodarov- každý rok odtiaľ vychádzajú len nezamestnateľní ľudia, ktorí hľadajú zamestnanie a nie prácu. O odborníkoch napr. ovocinároch môžeme len snívať.

agrisato
agrisato
18. apríl 2015 17:09

Autorovi článku prajem pevné zdravie a prajem mu veĺa objektívnych správ, ktoré nám bude prinášať. To pero v ruke , vo Vašom podaní , možno dokáže viac , ako celá samospráva…

realista
realista
18. apríl 2015 18:42

„palec hore pre autora“ – okrem iných konštatovaní, konečne niekto naplno povedal, že „Koncepcia…“ je jeden bluf spracovaný na úrovni bakalárskej práce priemerného študenta nemenovanej univerzity…. len neviem prečo a za čo potom platíme temer 500 pracovníkov ministerstva

Mako
Mako
18. apríl 2015 21:10

My vieme pekne písať my vieme pekne diskutovať ale kde sú tí ľudia čo začnú už konečne konať . Naše poľnohospodárstvo je na kolenách a bude ešte horšie,poprvé je zrušenie mliečnej kvôty kde nás Západ utopí v tom mlieku a po druhe nech nás Boh ochraňuje od podpísania zmluvy TTIP,to… Celý komentár »

technik
technik
20. apríl 2015 9:23

Prosím vás už sa prestaňme vyhovárať na „Západ, TTIP, Brusel,..“ náš obrovský tržík (nie trh) s mliekom musí ozaj strašne zaujímať západ. Mne sa už zdá že my sme v inej únii ako ČR, či pobaltské krajinyktoré napriek únii a jej zlým. Dva roky sa už robia KIDy, sľubujú sa… Celý komentár »

Mako
Mako
20. apríl 2015 12:38

Je škoda sa rozčulovať cely svet ide dole vodou človek je nenažraty stale ma malo.cChcel som do toho isť ako mlady farmar ale si to ešte budem musieť veľmi dobre rozmyslieť do akeho vlaku to ja chcem nastupiť.

Juraj
Juraj
20. apríl 2015 12:45

A 23.4. sa v Inchebe zíde elita roľníkov. Vyvolení idú voliť vyvolených. Idú voliť samých seba v mene roľníkov za to, že za 3 roky ukázala SPPK, čo spolu s ministerstvom dokázali. Asi to budú len tie kombajny a záujmy lobistov priživiť sa na poľnohospodárstve. Aj komunisti si do poslednej… Celý komentár »

Anna
Anna
20. apríl 2015 13:22

Vynikajúci postreh na súčasný stav poľnohosodárstva, s Vašim článkom sa dá len a len súhlasiť. Čo všetko sa už nasľubovalo…. a realita je vo Vašom článku.. aký vysledok je v Čechách a som zvedavá, aký bude na Slovensku.Trápim sa na malej výmere, ale s radosťou…a „veľkí“ vyplakávajú. Jazdím na malom… Celý komentár »

odvážny
odvážny
20. apríl 2015 20:38

Samosprávy sú zastupené vo všetkých rezortných orgánoch a prečo sa neopýtame vedenie, že aké boli ich pripomienky na kombajny. Tažko je negatívne pripomienkovať, lebo predajcovia kombajnov sú tiež čl.SPPK a platia veľký člelnský príspevok, ale vedenie by sa malopýtať, že s akou maržou pracujú, na jeseň predávali za 26O tisíc… Celý komentár »

Jano
Jano
20. apríl 2015 21:02

Samospráva už dávno nezastupuje všetkých roľníkov. Iba vystupuje v mene všetkých roľníkov. A hájiť záujmy všetkých, to naozaj nehrozí. Je to iba ilúzia. Asi aj preto počúvam, že severné regióny sú stále viac nespokojné a zvažujú, že si svoje záujmy budú obhajovať sami. AKS to urobila a odrazu si v… Celý komentár »

...kam to smerujeme?
...kam to smerujeme?
20. apríl 2015 21:15

Podľa údajov Slovenskej akadémie poľnohospodárskych vied (SAPV) sú naši farmári na chvoste EÚ. Výkonnosť agrorezortu na Slovensku dosiahla vlani len 68 percent priemeru EÚ, čo je štvrté miesto od konca. Produkcia klesla vlani o 7,2 percent, pritom v celej únii sa znížila len o 2,5 percent. Ďalej u nás klesá… Celý komentár »

kolostrum
kolostrum
20. apríl 2015 22:58

ak toto vôbec niekto z ministerstva číta, by som chcel vidieť výraz jeho tváre…

Člen Agrionu
Člen Agrionu
20. apríl 2015 23:02

vážený pán „odvážny“. Prečo zase útočíte nesprávnym smerom. Na tomto portáli a aj v týždenníku RN sa dá nájsť niekoľko príspevkov v ktorých predstavitelia združenia dodávateľov techniky jasne deklarujú svoj postoj k výzvam. A znovu ho zopakujem. Nemáme žiadny záujem na vyhlasovaní akýchkoľvek výziev na podporu nákupu techniky. Peniaze určené… Celý komentár »