Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Najrýchlejšie rastie výroba techniky v Lotyšsku a ČR

Najrýchlejšie rastie výroba techniky v Lotyšsku a ČR
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - český výrobca na veľtrhu SIMA 2015

Veľtrh SIMA v Paríži patrí medzi najvýznamnejšie podujatia svojho druhu na svete. Návštevníci môžu vidieť najnovšie trendy v pôdohospodárskej technike v dvojročnej periodicite, vždy v tretej dekáde februára.

„V roku 2015 sa na podujatí prezentovalo 1740 vystavovateľov zo 40 krajín sveta,“ uvádza tlačová správa vydaná pri príležitosti veľtrhu.

Naša výroba sa na výstave SIMA neprezentovala a Slovensko nemalo na výstave ani oficiálny stánok. Vo veľkom rozsahu sa naopak prezentovali výrobcovia z Českej republiky, ktorí sa na výstave prestavili hneď viacerí.

„Trh Nemecka a Francúzka je z hľadiska poľnohospodárskej techniky kľúčový, keďže sa tu umiestni približne 45 percent všetkej predanej techniky v Európskej únii. Česká republika má viacero podporných mechanizmov s ktorými uľahčuje účasť domácich výrobcov na medzinárodných výstavách zameraných na poľnohospodársku mechanizáciu. Sú to výstavy v Hannoveri, v Paríži, ale napríklad aj v Norimbergu, alebo v Moskve. Časť prezentačných aktivít realizujú napríklad aj obchodné zastúpenia, kde dostávame ponuky prezentovať našu výrobu aj v odľahlých častiach sveta. Napríklad v Austrálii,“ uviedol na rokovaní so zástupcami združenia AGRION Dušan Benža, riaditeľ sekretariátu A.Zet, ktorá združuje českých výrobcov techniky.

Dušan Benža považuje za dôležité, že sa významní českí producenti predstavujú na podobnej výstave, lebo v minulosti im to pomohlo posilniť pozíciu na týchto trhoch.

„Pred približne desiatimi rokmi v Paríži vystavovala spoločnosť SMS Rokycany. Zaznamenali tu obrovský úspech a to je aj dôvod, že odvtedy nechýbali ani na jednej výstave SIMA,“ spomína Dušan Benža.

Trh s poľnohospodárskou technikou vo svete výrazne rastie, čo je aj dôvod, že výrobcovia neustále hľadajú možnosti, ako zdokonaliť svoju prezentáciu.

„V roku 2013 dosahoval svetový objem obchodu s poľnohospodárskou technikou 196 miliárd eur, čo je nárast o 7 percent, oproti predchádzajúcemu roku. Najväčší objem na svetovom obchode má Európska únia, ktorej podiel tvorí 35 percent. Druhý najvýznamnejší trh sú Spojené štáty s objemom takmer 25 percent a tretie miesto patrí Číne s objemom 18 percent na svetovom obchode,“ uvádza tlačová správa.

Produkcia poľnohospodárskej techniky v európskej dvadsaťosmičke dosahovala v roku 2012 viac ako 37,5 miliardy eur, čo je nárast o  vyše dve percentá oproti predchádzajúcemu roku. V rámci európskej výroby pritom existuje približne 7 tisíc výrobcov, ktorí priamo zamestnávajú viac ako 280 tisíc ľudí.

„Najväčším výrobcom je Nemecko nasledované Talianskom a Francúzskom. Do prvej pätky sa ešte dostali Veľká Británia a Holandsko,“ uvádza tlačová správa, ktorá ďalej informuje aj o tom, že najvýraznejšie rástla výroba poľnohospodárskej techniky v roku 2012 v Lotyšku a to o viac ako 28 percent.

„Druhá skončila Česká republika s nárastom výroby o viac ako 20 percent a tretie Chorvátsko takmer 19 percent,“ informuje tlačová správa.

Autor článku: Juraj Huba - článok bol uverejnený v spravodaji AGRION (marec 2015)
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - český výrobca na veľtrhu SIMA 2015

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments