Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Ekonomický problém je pozícia rezortu v hospodárstve

Ekonomický problém je pozícia rezortu v hospodárstve
insert_photopoľnoinfo.sk - VZ SPPK 23. apríla 2015

Predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory bude nasledujúce tri roky Milan Semančík. Rozhodli tak dnes (23. apríla 2015) delegáti XXVIII. Valného zhromaždenia, ktoré sa uskutočnilo v bratislavskej Inchebe.

„Rok 2014 bol z pohľadu slovenských poľnohospodárov a potravinárov v mnohom atypický. Na jednej strane rok 2014 charakterizovali veľmi dobré úrody obilnín, repky, kukurice, na strane druhej strane úrody negatívne poznamenal výrazný, zhruba 20 až 40 percentný pokles nákupných cien väčšiny rastlinných komodít,“ hovorí Milan Semančík.

Ten poukázal aj na nepriaznivý vývoj zahraničného obchodu. V roku 2014 bol dovoz agrárnych komodít o viac ako 1 miliardu eur vyšší, ako vývoz. V porovnaní s minulým rokom sa saldo prehĺbilo o 350 miliónov eur.

„Za jeden zo základných úspechov pri príprave Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ považujeme zachovanie dvojpilierovej SPP aj pre roky 2014 – 2020. Prvotná iniciatíva SPPK a jej partnerských zahraničných organizácií prispela k tomu, že nové členské krajiny EÚ budú mať možnosť uplatňovania jednotnej platby na plochu až do roku 2020. Uplatňovať sa nebude ani takzvaná redistributívna platba, čo je zvýšená jednotná platba na plocha na prvé hektáre obhospodarovanej pôdy,“ povedal na VZ Milan Semančík.

V rámci rokovaní o reforme sa z iniciatívy SPPK a podnikateľského sektora podarilo zjednodušiť a zmäkčiť aj pravidlá pre ekologizáciu.

„Nepodarilo sa síce zrušiť stropovanie priamych platieb, presadili sme ale spolu s Agrárnou komorou ČR jeho prijateľnejšiu verziu. Podľa pôvodných návrhov mala byť hranica 300 tisíc eur na žiadateľa neprekročiteľným stropom na výplatu priamych platieb. Výsledné riešenie nezavádza absolútny strop a o 5 percent budú krátené len podpory nad hodnotu 150 tisíc eur,“ ozrejmil Milan Semančík.

Ten ďalej uviedol, že v rámci novej SPP nastali nečakané problémy pri ANC oblastiach, ktorých sa dotklo medzipilierové presunutie prostriedkov.

„Došlo k zníženiu vyčlenených prostriedkov pre ANC oblasti o takmer 28 percent, oproti predchádzajúcemu rozpočtovému obdobiu. Nejasnosti sprevádzali aj pravidlá prerozdelenia týchto platieb, keďže zástupcami rezortu boli do poslednej chvíle prezentované iné parametre výplaty podpory pre znevýhodnené oblasti, než aké sú v konečnej verzii PRV. Vedenie SPPK po rokovaniach s rezortným ministrom v závere roku 2014 nakoniec súhlasilo so schávlením tejto verzie programu, pretože ak by sa oddialilo čerpanie prostriedkov z nového PRV takmer o rok, členská základňa komory by tento fakt vnímala kontroverzne,“ povedal Milan Semančík, ktorý doplnil, že SPPK podmieňovala presun prostriedkov medzi piliermi podmienkou, že sa nedotkne výšky neprojektových podpôr.

Ako kľúčovú oblasť považuje staronový predseda aj hľadanie riešenia makroekonomického problému v rámci postavenia rezortu v národnom hospodárstve. Ako príklad uviedol fakt, že ani v roku 2014 sa rezort pravdepodobne nedostal do čiernych čísel. Odhadovaná strata v agrosektore je na úrovni 6 miliónov eur.

„Vzniká škoda pre národné hospodárstvo, pretože sa nevyužívajú výrobné zdroje krajiny ako ľudia, pôda, hospodárske zvieratá a stroje,“ povedal Milan Semančík.

SPPK združuje dovedna 1542 členov, z toho 1404 z poľnohospodárskej prvovýroby, 44 potravinárskych subjektov, 59 organizácií služieb a 35 ostatných členov. Členská základňa SPPK obhospodaruje takmer 63 percent poľnohospodárskej pôdy v SR a v chovoch má 70 percent hovädzieho dobytka a 50 percent oviec.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - VZ SPPK 23. apríla 2015

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
26. apríl 2015 11:01

prečo sa tej jednotnej platby redistribůcie a stropovania tak a toľko rokou boja ako čert kríža , keď na takých výmerách musia byť veľmi efektívny ,ako sami tvrdia?Nuž ale ako vidno z článka to to sů jediné veľké ůspechy!

Jana
Jana
26. apríl 2015 14:56

Súhlasím s predchádzajúcim príspevkom. Je štvrťstoročie po komunizme a komunisti ešte stále ovládajú celý agrorezort.

dikobraz
dikobraz
27. apríl 2015 10:54

stropovanie… nuz preco sa boja? lebo to tu uz bolo popisane v iných príspevkoch… lebo zivotny nadstandard a luxus… Totižto od urcitej výmery je podpora city prijem do vrecka… a mozme na ten Brusel nadavat kolko chceme, tak ma to prepocitane velmi dobre…