Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Stará výzva odkrojí finančné prostriedky z nového obdobia

Stará výzva odkrojí finančné prostriedky z nového obdobia
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Obnova poľnohospodárskej mechanizácie z hľadiska traktorovej techniky bola v roku 2014 najhoršia od roku 2010, keď nastalo pomyselné dno po úrodných rokoch vyhlásenia výziev z Programu rozvoja vidieka na roky 2007-2013.

„Nie som si istý či existuje odvetvie v podnikateľskej sfére, kde sa tak často a tak neočakávane môžu meniť podmienky v závislosti od počasia, cien komodít, zásahov štátnej správy a eurodotácií, ako v obchode s poľnohospodárskou technikou,“ hovorí Peter Glassa, konateľ spoločnosti Euris Rožňava.

Obnova poľnohospodárskej techniky v poľnohospodárstve už dlhodobo nedosahuje požadovanú úroveň. Týka sa to prakticky všetkých strojov využívaných v poľnohospodárstve.

„Na zlepšenie vekovej štruktúry používanej techniky sú potrebné investície do novej techniky v objeme okolo 300 miliónov eur ročne,“ hovorí Štefan Pepich z NPPC – Technického skúšobného ústavu pôdohospodárskeho v Rovinke.

Dôsledky nedostatočnej obnovy najlepšie deklaruje inventarizácia traktorov, ktorá sa uskutočnila v roku 2013 a podľa ktorej viac ako 75 percent strojov je starších ako 8 rokov. Napriek nelichotivému číslu musíme uviesť, že po vstupe Slovenska do Európskej únie sa situácia zlepšila. V roku 2004  bol len každý desiaty traktor mladší ako osem rokov.

Európske fondy významne pomohli obnove poľnohospodárskej techniky na Slovensku. Najmä výzva v roku 2008 zabezpečila, že sa priemerný vek strojov v rastlinnej a živočíšnej výrobe znížil. Situácia po tomto období sa už neopakovala, keďže väčšina prostriedkov určených na sedemročné obdobie sa vyčerpala najmä v rokoch 2008 a 2009. Celkový objem zdrojov určených na modernizáciu poľnohospodárskej prvovýroby presahoval v rozpočtovom období 2007 – 2013 čiastku 400 miliónov eur. Mnohí poľnohospodári majú v dobrej pamäti vyhlásenie spomínanej výzvy (február 2008), keď sa vyčerpala značná časť prostriedkov z opatrenia Modernizácia fariem. Odvtedy sa podobná výzva nezopakovala a už dnes vieme, že ani nezopakuje.

V Programe rozvoja vidieka na roky 2014-2020 sa aktuálne nachádza 227 miliónov eur určených na modernizáciu poľnohospodárskej prvovýroby. Podľa informácií z Programu rozvoja vidieka 2014-2020 sa predpokladá, že 55 miliónov eur sa vyčerpá ešte na základe výzvy, ktorá bola vyhlásená v predchádzajúcom rozpočtovom období.

„Uvedená výzva bola zameraná na špecializovanú rastlinnú výrobu – ovocie, zeleninu, liečivé rastliny a podobne, čo je aj priorita aj v PRV SR 2014 – 2020. Spolu požadovaná výška nenávratného finančného príspevku jednotlivými žiadateľmi je na úrovni 91 miliónov eur. Uvažuje sa o podpore približne 75 percent projektov, z čoho sa plánuje využiť 10 miliónov eur z PRV SR 2007 – 2013 a približne 55 miliónov eur z PRV SR 2014-2020,“ uvádza sa v Programe rozvoja vidieka SR na strane 700.

Zvyšné prostriedky samozrejme nie sú určené len na strojové technológie, ale napríklad aj na rekonštrukcie a výstavbu objektov, alebo investície súvisiace so špeciálnou rastlinnou výrobou.

„Obnova strojov nie je z hľadiska potrieb prvovýrobcov na želanej úrovni. Zníženie priameho nákupu techniky, bez dotačnej podpory, pociťujeme aj v našej spoločnosti. Stroje sa kupujú skôr len v nevyhnutných prípadoch, kedy by bola ohrozená činnosť technologickej linky, alebo nefunkčnosť súpravy. Dotačná politika sa stala hlavným motívom pri obnove techniky, kde vznikajú aj značné riziká,“ hovorí Dalibor Chropeň, konateľ spoločnosti ASV AGRONOVA, Bratislava.

Ten si uvedomuje, že poľnohospodár často radšej zvolí možnosť financovania nákupu poľnohospodárskej techniky cez fondy Európskej únie, aj keď býva spojený s rizikom náročnej administratívy, príliš dlhých termínov pri schvaľovaní projektov, alebo rizika neúspechu podanej žiadosti.

„Prvovýrobca vzhľadom na problematické speňažovanie svojej produkcie, nevytvára dostatok zdrojov na pravidelnú obnovu strojového parku. Nákup techniky sa tak stáva doslovne živelným a to v rokoch s vyhlásenými výzvami,“ hovorí Dalibor Chropeň.

Popísaný stav je v priamom rozpore s vytváraním moderného poľnohospodárstva postaveného na podnikateľských plánoch, ktoré dokážu zraniteľnú prvovýrobu podržať aj v rokoch prepadu cien komodít, alebo nepriaznivého počasia.

V Českej republike za ostatných päť rokov dosiahol rozdiel medzi najslabším a najsilnejším rokom v predaji traktorov 30 percent. Na Slovensku sme za rovnaké obdobie zaznamenali výkyv vo výške 54 percent.

„Obnova poľnohospodárskej techniky v Českej republike prebieha kontinuálne, čoho dôsledkom je napríklad aj to, že v roku 2014 sa za riekou Moravou predalo štvornásobne viac nových traktorov, ako u nás. Podľa informácií, ktoré máme od kolegov dodávajúcich techniku v ČR, sa v prevažnej väčšine predávajú stroje na najnovšej technickej úrovni. Na rozdiel od nás nie je najrozhodujúcejším argumentom pri nákupe cena, ale technologický a ekonomický prínos pri nákupe nového stroja,“ povedal Peter Matejovič, riaditeľ spoločnosti EMATECH, s. r. o. Radošina.

Ten ďalej poukazuje, že príklad z Českej republiky nie je ojedinelý a Slovensko zaostáva v obnove techniky aj v porovnaní s ostatnými štátmi Vyšehradskej štvorky.

Autor článku: Juraj Huba - článok bol v pozmenej podobe uverejnený v spravodaji AGRION (marec 2015)
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
27. apríl 2015 18:45

To si „Vaše blahorodie“ robí z nás nevoľníkov srandu – viz. info str. 700 citovaná v článku vs. haluz „kombajny“ vraj z nevyčerpaných prostriedkov, a to bude ešte zaujímavé keď PPA zverejní zoznam vyvolených najlepších farmárov s najlepšími podmienkami a znalosťami v oblasti pestovania ovocia a zeleniny, podľa „Slovenských Sibýl“… Celý komentár »

agrarnik z HN
agrarnik z HN
27. apríl 2015 21:05

To čo v Platobnej agentúre uvaria tak tj. silný odvar ráno dajú výzvu na obed dajú usmernenie na 100stranách a na druhý deň je už po výzve. Tie peniaze mohli vrátiť do Bruselu nech si pomôže iný roľník lebo slovenská agrárna oligarchia si len polepší.

jm
jm
28. apríl 2015 9:44

Ak nezanikne rozdeľovanie farmárov na malých a veľkých ,alebo kúzelníkov a privilegovaných tak môžeme očakávať totálny úpadok v poľnohospodárskej prvovýrobe . Stále sa hovorí ako v okolitých krajinách to vedia naprogramovať len u nás to stále nejde. Niekde je chyba len si to nikto zo zodpovedných nechce priznať. Veď hádam… Celý komentár »

Anonym
Anonym
28. apríl 2015 12:25

Nie na Marse ale na Sumracnej.

Anonym
Anonym
29. apríl 2015 7:21

rozdeľovanie na malých a veĺkých neprestaně !to vždy bolo a budě!Idě o to rozdělovanie dotácií koľko malým a kolko veľkým!!a o tom rozhodujů veľký a tých nejaký ůpadok čohosi v budůcnosti nezaujíma!

teo
teo
29. apríl 2015 8:17

hlavne by som chcel upozornit na fakt ako to dopadlo s výzvou na modernizaciu fariem na zaciatku uplynulého obdobia… Prerozdelilo sa 90% prostriedkov a potom sa cakalo len na taketo minivýzvy. Vážený chystá sa niečo podobné!!! A pravdepodobne sa vyhlási take kvantum výziev do volieb že projekty síce popredkladáte ale… Celý komentár »