Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Agrosektor dosiahol pravdepodobne stratu 6,5 mil. eur

Agrosektor dosiahol pravdepodobne stratu 6,5 mil. eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poľnohospodársky sektor v SR vlani medziročne pravdepodobne zaznamenal zhoršenie hospodárenia z predvlaňajšej straty 2,5 milióna eur na vlaňajší negatívny hospodársky výsledok – stratu na úrovni 6,5 milióna eur.

Vyplýva to z odhadu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR uvedeného vo vládou schválenom Návrhu záverečného účtu MPRV za rok 2014.

„Odhadnutý výsledok hospodárenia poľnohospodárskej prvovýroby za minulý rok je vykonaný ako prvý predbežný odhad, ktorý bude spresnený podľa údajov Štatistického úradu SR a uvedený v Správe o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2014,“ upozornil rezort pôdohospodárstva.

Celkové vlaňajšie výnosy slovenského agrosektora odhaduje MPRV na 2,309 miliardy eur, kým v roku 2013 dosiahli úroveň 2,349 miliardy eur. Náklady poľnohospodárskeho sektora by sa v roku 2014 mali pohybovať na úrovni približne 2,316 miliardy eur, kým predvlani dosiahli výšku približne 2,352 miliardy eur.

Poľnohospodárstvo v minulom roku podľa MPRV poznačili viaceré faktory vyvolané cenovou situáciou na európskom a svetovom trhu s poľnohospodárskymi komoditami. Na cenový vývoj agrokomodít vplývali krátkodobé a dlhodobé faktory, ktoré sa premietli do ekonomiky poľnohospodárskych subjektov. Vývoj poľnohospodárskej produkcie taktiež ovplyvnili klimatické zmeny.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
11 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
4. máj 2015 21:38

Otvorí toto číslo už niekomu oči ???!!! Odborníci na vidiek, kde Ste ? A to bol relatívne dobrý rok…Odpisy to nebudú, tak čo to spôsobilo? SATO asi nie…

Jano
Jano
4. máj 2015 22:43

Agrisato, nechce sa nám, dotácie stačia! A ukazuje sa, že niekedy už ani tie…

R.Š.
R.Š.
5. máj 2015 15:26

Po roku, ktorý možno z pohľadu výšky úrod takmer všetkých komodít nazvať neopakovateľným je to h..ba!

topfarmar
topfarmar
5. máj 2015 20:35

Ja by som len pripomenul, že cena ozajstných potravín(nie náhrad) rastie a národ zostáva naďalej hladný a doplnil by som spravodajstvo, aby sa každý našiel: Pre národ: Dopyt prevyšuje ponuku, ľudia na farmárskych trhoch vykupujú stánky. Pre komunistov,všetky zväzy,komory a iné bandy: Agrosektor na pokraji zániku, v červených číslach…bez navýšenia… Celý komentár »

Dodo
Dodo
5. máj 2015 22:13

Topfarmár, dobre si to napísal. Falošnosť veľkofariem na Slovensku začína prekračovať všetky medze slušného správania. Pod kepienkom rozdávania posledného litra mlieka a úplne posledného kusa syra sa snažia vydrankať zo štátneho rozpočtu ďalšie peniaze, namiesto toho aby sa systematicky snažili rozvíjať svoj biznis. Už aj toho plaču a „vyronených sĺz“… Celý komentár »

topfarmar
topfarmar
6. máj 2015 12:38

V tomto marazme ma napadá jediné riešenie: Úplne zrušenie priamych platieb zo všetkým príslušenstvom(agroenvironment.atď) navždy. Okamžite sa uvolní obrovské množstvo pôdy a bude chovať a pestovať len ten kto to myslí vážne,ten kto má zdravý podnikateľský zámer. A to ľudia na slovensku majú, sú to práve drobné farmy,ktorých je aj… Celý komentár »

Jana
Jana
6. máj 2015 13:28

Topfarmar, konecne rozumna rec. A kompletne vsetky dotacie do vsetkych rezortov a v celej EU, nech sa ukaze, kto co robi a kto realne investuje vlastne zdroje. Potraviny sice trochu podrazeju, ale zas sa moze menej vyberat na daniach. Ved tie dotacie pochadzaju tiez od danovych poplatnikov a zbytocne je… Celý komentár »

jm
jm
7. máj 2015 9:25

Som tiež toho názoru ,že by bolo spravodlivejšie znížiť ľuďom dane a zvýšiť ceny potravín. Možno by si ich viac vážili ľudia. A prestalo by sa nimi plytvať . V skutočnosti sme konzumentmi rôznych náhrad v potravinách ktoré neprospievajú zdravej výžive. V konečnom dôsledku spoločnosť na to dopláca . Máme… Celý komentár »

agrarnik z HN
agrarnik z HN
11. máj 2015 8:07

Najspravodlivejšie by bolo zrušiť všetky dotácie a nechať len diferenciálnu rentu I a II, ktorá bola zavedená ešte v starom Egypte. K tomu asi nedôjde lebo dotácie deformujú podnikateľské prostredie, korumpujú a slúžia agrárnej oligarchii. V tom prípade by Slovenský roľník prežil ale roľníci v Nemecku, Francúzsku či v Anglicku… Celý komentár »

Anonym
Anonym
11. máj 2015 12:59

a kdě si toto čítal že iba slovenský roľník prežije?a aký roľník 1OO-5oo-1oooHA ??Ktorí hospodári ako oligarchovia!!kolko je takých ako v bavorsku rakůsku od 3O do 1OOha s vlastnou fínalizácíou a prodejom!!!koľko je tu takých??stojí to za reč?

Jana
Jana
11. máj 2015 14:18

Pre anonyma: Dotacie do roku 2020 skoncia- aspon v takej podobe, ako su dnes. To, ze sudruhovia ani po roku 1989 neprestali pouzivat socialisticke maniere, je vec sudruhov. Cas sa uz nevrati- samozrejme aj majitelia pozemkov mali byt aktivnejsi a nedovolit im to. Stara generacia, ktora bola spokojna s par… Celý komentár »