Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Spoločnosť Osivo Zvolen vlani opäť zaznamenala stratu

Stratu 515.783 eur zaznamenal vlani najväčší slovenský výrobca a predajca osív a sadív, spoločnosť Osivo Zvolen. V roku 2013 firma zaevidovala tiež záporné hospodárenie vo výške 546.167 eur.

 Ako sa píše v ročnej správe, ktorú spoločnosť zverejnila na svojej internetovej stránke, vlani zaznamenala celkové výnosy takmer 14,87 milióna eur, kým rok pred tým to bolo 15,43 milióna eur.

Vedenie spoločnosti hodnotí výsledky ako dôsledok niekoľkých nepriaznivých faktorov. Ide najmä o dosah nástupu hospodárskej krízy, prechodu na euro z roku 2009 a nárast cien poľnohospodárskych komodít na svetovej burze. Na likviditu spoločnosti negatívne vplýva aj ťažšia vymožiteľnosť pohľadávok a predlžovanie ich inkasa. Spoločnosť preto prijala úsporné opatrenia v čerpaní nákladov s plošným využívaním systému výberových konaní. Mali by sa prejaviť už v tomto roku.

Z tohtoročnej úrody plánuje spoločnosť nakúpiť dostatok potrebných zásob komodít, aby sa vytvoril predpoklad zvýšenia obratu a zisku. Firma preto plánuje v priebehu niekoľkých rokov zvýšiť predaj osív, merkantilov a predaj sladu zo Sladovne Levice na úroveň 15.000 ton ročne u každého uvedeného sortimentu.

Právny predchodca Osiva Zvolen bol založený v roku 1952. Podnik prešiel rôznymi vývojovými štádiami, zmenami názvu, ale podstata podnikania bola vždy zachovaná.

V 80. rokoch uplynulého storočia sa od podniku oddelilo šľachtenie drevín, kvetín a zeleniny. Podnik zostal špecializovaný na šľachtenie a semenárstvo poľných plodín. Neskoršie došlo aj k oddeleniu šľachtenia.

Posledná zmena nastala v roku 1992, kedy sa štátny podnik zmenil na základe privatizačného projektu na akciovú spoločnosť. V súčasnosti dosahuje základné imanie firmy 2,68 milióna eur.

Spoločnosť k 31. decembru 2014 zamestnávala 114 ľudí. Bolo to o 12 menej ako ku koncu roku 2013.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments