Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Novela zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku

Špekulatívnym prevodom lukratívnych pozemkov má byť koniec. Majú tomu zabrániť zmeny, ktoré poslanci presadili novelou zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

Svojimi návrhmi nepriamo upravili viaceré právne normy vrátane zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku. Zmeny schválili vo štvrtok (14. mája).

Pôdu, ktorú pozemkový fond poskytne oprávnenej osobe ako náhradný pozemok, bude možné počas piatich rokov odo dňa prevodu využívať len na účel, na ktorý bola určená pri jej odovzdaní. Nárok na náhradu sa zároveň nebude dať previesť na tretiu osobu. Zmeny reagujú na kauzy týkajúce sa podozrivých prevodov pozemkov cez tretie osoby, napríklad jeden z posledných prípadov v Ivanke pri Dunaji.

“Cieľom je zamedziť vzniku situácií, keď reštituent alebo tretia osoba, na ktorú reštituent previedol svoj nárok, účelovo a často zo špekulatívnych dôvodov mení využitie náhradného pozemku, a tým aj jeho hodnotu v porovnaní s hodnotou, v akej mu bol tento náhradný pozemok vydaný alebo poskytnutý,” zdôvodňujú predkladatelia v novele.

Súčasný zákon sa totiž podľa poslancov obchádza, a to v dvoch prípadoch. V prvom rade sa zneužíva inštitút zámenných zmlúv, ktorý sa v snahe pomôcť usporiadaniu vlastníctva pozemkov pod budovami vyňal spod tohto zákona.

Katastrálnym odborom sa však podľa poslancov predkladajú na vkladové konania desiatky zmlúv. V nich sa poľnohospodárske pozemky zamieňajú za hnuteľné veci. Alebo, ak sa nimi aj zamieňa pozemok za pozemok, tak v úplne neprimeraných výmerách. Až tak, že sa zamieňajú hektáre za štvorcové metre. To podľa poslancov svedčí o tom, že je tu snaha obchádzať ustanovenia zákona.

Poslanci tak novelou dopĺňajú zámenné zmluvy ako ďalší typ zmlúv, ktoré podliehajú postupu podľa tohto zákona, ak sú ich predmetom poľnohospodárske pozemky.

Druhým prípadom zneužívania súčasného zákona je podľa poslancov využívanie ustanovenia, podľa ktorého možno status blízkej alebo príbuznej osoby preukazovať nielen verejnými listinami, ale aj čestným vyhlásením. Katastrálne odbory okresných úradov tak majú každodenné skúsenosti s tým, že sa čestné vyhlásenia určené na tento účel zneužívajú. Preto novelou toto ustanovenie zo zákona vypúšťajú.

Zákon má nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2015.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
14 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jano
jano
15. máj 2015 15:40

novela zakona mala zniet jednoducho zakaz predaja cudzím štátnym príslušníkom ornu podu akukolvek. ked sa tu nenarodil a nema slovenského otca nemá narok dovidenia. s pozdravom

majitěl
majitěl
16. máj 2015 12:48

toto čo si stvoril je hrubé omezovanie vlastnického práva a toto by malo platit recipročně aj pre těba !napr v rakůsku ani meter !byť odkázaný iba na těba s prodejom a pronájmom je podobné ako byť vlastníkom pody v socialistickom jrd !Najlepšia ochrana pody je jej cena npríklad ako v… Celý komentár »

jm
jm
16. máj 2015 17:10

Pán majitěľ skús si naštudovať ako si práve pred chytrákmi chránia ostatné Europské štáty pôdu . A hlavne keď sa jedná o cudzinca . Asi takú benevolenciu len ťažko nájdeš aká bola u nás.

maji..
maji..
16. máj 2015 19:42

podu v štátoch eu chráni jej správna cena a ďalej málé výmery fariem na ktorých by chytráki musli viacej robiť a to je ta najlepšia ochrana chytrák tam viacej za podu aj nájom nědá preto vlastník uprednostní vždy našinca což tuna musi pri tych cenách nutiť vlastníkou zákony aj po… Celý komentár »

Jano
Jano
17. máj 2015 10:39

Pan majitel je mi zrejme ze ste viac naladeny na peniaze ako na vlastenectvomo ktorom hovorim je to smutne ale chodte do nemecka ci inej krajiny starej dvanastky EU a dajte vase vyjdrenie ako treba zaobchadzat s podou. Rad by som videl vas sprint ako vas nahanaju vlastnici a uzivatelia… Celý komentár »

Jana
Jana
17. máj 2015 11:28

Jano, ja vlastnim rozhodne viac ako par m2 a zila som v Nemecku, kde by som bola s tym, co mam, rozhodne bohaty clovek. Ale s tym, co pisete, nemozem suhlasit. Nas zakon na ochranu pody je zly a sity pre oligarchov. Nijako nebrani predaju pody zahranicnym zaujemcom a uz… Celý komentár »

majitěl
majitěl
17. máj 2015 19:16

ďakujem za podporu jana:-))dobre si ho utrela tým vlatěnectvom a nie si preto zlá iba si mu napsala právdu!!porevolučný majetok takých to “vlastěncov” boli práve iba té metre o ktorých píše!

Jano
Jano
17. máj 2015 19:57

Jana je zrejme ze nechapete co myslim tym ze chranim podu slovakov aby sa nedostala do ruk cudzincov lebo zlikviduju aj to slovenske polnohospodarstvo a nasa krajina bude zachvilu minulostou a ja zakonu rozumiem viac nez dost ja hovorim za farmarov a nie za oligarchov ja vlastnim viac nez dost… Celý komentár »

Jana
Jana
17. máj 2015 21:12

Jano, tak to teda vysvetlite. Lebo poda, ktora patri Slovakom, tu si mozu ochranit len majitelia. Zakon z dielne Smeru neobmedzuje Danov, Belgincanov, Talianov a inych, ktori tu uz podu vlastnia a maju tu svoje firmy, aby kupovali dalsiu podu. Zato Slovak, ktory by sa teraz rozhodol podnikat v polnohospodarstve… Celý komentár »

Maximilian
Maximilian
17. máj 2015 23:19

Posledné diskusie ukazujú v pravom svetle, akí sú slovenskí poľnohospodári, večne rozhádaní a do seba zahľadení. Len nech nikto iný nepoprie moju pravdu a je to jedno či sa bavíme o 25 ha roľníkovi, ktorého chytá hrôza už len s podávania nových foriem žiadosti o priame platby alebo je to… Celý komentár »

Technik
Technik
18. máj 2015 0:29

Maximilian, super reakcia, pri všetkej úcte k poľnohospodárom neviem odkiaľ berú ten pocit že sú “pupkom sveta” a trpia stihomamom že všetci ich chcú zničiť a zlikvidovať. Nepoznám jedného Dána, Rakúšana či Holanďana čo kúpil podnik a teraz použijem slovo ako Jano ” zlikvidoval ho”. Naopak, veď farmy v rukách… Celý komentár »

Pavol
Pavol
18. máj 2015 5:41

Robim na pôde, aj mam pôdu pre seba. Ale nechapem preco by som mal “skladovať” pôdu pre seba a pre svoje deti ako najväčšiu hodnotu. Ako sa dá využiť ?! Príklad: mal ju dedo, mal ju otec mam ju ja a bude ju mat moj syn. Dedo a otec chodil… Celý komentár »

majiťel
majiťel
18. máj 2015 8:58

od kráľa až po žobráka dněs každý platí z daní dotácie na sedliaka a kděže zaplátané gatě!krbce nardiny kravata versače hodinky růlex

Bertoluci
Bertoluci
31. marec 2017 11:30

Chudobná babička, ktorej exekútor KISKA zobral dom, chce darovať cudzej chudobnej rodine ornú pôdu za to že ju doopatrujú. Podľa tohto zákona nemôže, musí ju predať poľnohospodárovi. Babička bude musieť zomrieť, rodina ktorá si chcela pôdu obrábať pre svoju a jej výživu ju nemôže mať. Čoskoro aj rodina bude v… Celý komentár »